Вибираємо септик для дачі

Будуючи заміський будинок або дачу, кожен прагне зробити його максимально комфортними. Тому заміське житло оснащується санітарною та побутовою технікою, яку необхідно підключати до каналізації. Але стічні води необхідно кудись відводити, за умови, що центральної каналізації за містом, як правило, немає. Тому питання, який септик кращий для дачі або приватного котеджу є досить актуальним.

Перш за все, розберемося в тому, які септики бувають за типом роботи. В принципі, сьогодні застосовують три типи очисних установок:

Накопичувачі

Якщо вибирається обладнання для невеликого дачного будиночка, в якому постійно проживати не планується, то накопичувальний септик стане найбільш практичним варіантом. Такі установки не переробляють стоки, а тільки накопичують їх. У міру накопичення ємності здійснюється очищення за допомогою асенізаторської техніки. А на сайті ukr-plast.com.ua ви зможете вигідно придбати такі септики, вигрібні ями і інші пластикові ємкості для побутово-господарських потреб.

Накопичувач - це хороший варіант септика для дачі при невеликій витраті води. Якщо в будинку не проживають постійно, а воду витрачають економно, то відкачування доведеться здійснювати раз на місяць або навіть один раз за весь дачний сезон (періодичність залежить і від обсягу накопичувача).

Плюси: дешевизна і простота монтажу, повна екологічна безпека.
Мінуси: необхідність відкачувати стоки в міру наповнення ємності, присутність неприємного запаху в момент відкачки.

Відстійники з анаеробним типом переробки стоків

Розглядаючи види септиків, необхідно зауважити, що відстійники з анаеробними процесами очищення є практичним варіантом облаштування локальної каналізації для приватного котеджу. У таких септиках використовується два види природного очищення:

- механічне відстоювання, що дозволяє відокремити нерозчинені включення, що мають відмінну від води щільність;
- анаеробне біологічне розкладання органічних включень, вироблене під дією мікроорганізмів.

У таких септиках відбувається тільки первинне освітлення води, вона очищається приблизно на 60%. Тому необхідно будувати установки для грунтової доочищення - поля аерації, фільтраційні траншеї і колодязі.

Плюси: зручність використання, септик, запущений в роботу, не вимагає постійної уваги, низькі експлуатаційні витрати, багатоваріантність, тобто можна придбати готові до установки моделі промислового виробництва, а можна спорудити камери септика самостійно, наприклад, із залізобетонних кілець, повна автономність.

Мінуси септиків-відстійників: робота септика цього типу сильно залежить від геологічних умов - здатності грунту вбирати воду, рівня, на який піднімаються грунтові води. Наприклад, якщо грунтова вода на ділянці приватного домоволодіння піднімається високо, то підвищується ймовірність затоплення септика, коли його камери недостатньо герметичні (викладені з цегли або складені з кілець). А якщо на ділянці глинистий грунт, виникають додаткові труднощі з пристроєм грунтової доочищення.

Системи з аеробних методом очищення

Вибираючи кращий варіант септика для приватного котеджу, багато зупиняються на сучасних локальних станціях біоочищення. У таких станціях здійснюється повний цикл переробки води.

На виході з установки виявляється технічно чиста вода, яка може бути скинута в канаву або спрямована в накопичувальний колодязь для подальшого використання в господарських цілях (поливу, миття доріжок та ін.).

Плюси: висока ефективність очищення, яка дозволяє обійтися без будівництва установок для грунтової доочищення, відсутність запаху і шуму в процесі роботи, можливість установки при будь-яких геологічних умовах.

Мінуси: висока вартість станцій, необхідність підключення електроживлення.