Експерти розповіли про небезпечні для дітей шкільні рюкзаки

Фахівці вивчили рюкзаки, які продають у вітчизняних магазинах, і дали поради, як вибрати правильний.

Спершу про найважливіше - про те, які проблеми зі здоров’ям може нажити ваша дитина, якщо буде носити неправильний рюкзак. Хороші вироби, такі як рюкзаки Nohoo, вироблені з якісних матеріалів, максимально комфортні і зручні у використанні.

Поганий ранець в першу чергу позначиться на спині. А значить, постраждають кістково-м’язова, дихальна, серцево-судинна та нервова системи. Хребет - це той стрижень, на якому тримається здоров’я людини. У маленької людини цей стрижень ще не настільки зміцнів, щоб впоратися з будь-яким навантаженням.

Через викривленою спини може виникнути сколіоз, защемлення нервів, проблеми з кровообігом і диханням.

Яким повинен бути хороший ранець

Правильний шкільний рюкзак для дітей молодшої та середньої шкільної групи виглядає так:

- тверда непохитна спинка, вона рівномірно розподіляє навантаження по спині, не шкодячи поставі дитини;

- широкі лямки (не менше 3,5 - 4 сантиметрів) і можливість регулювання ременів;

- рюкзак повинен щільно прилягати до тіла;

- матеріал рюкзака - легкий, міцний, з водовідштовхувальним покриттям, зручним для чищення;

- корпус ранця - формостійкий;

- зовні на рюкзаку обов’язково повинні бути світловідбиваючі елементи, а всередині - не менш двох відділень, спеціальна кишеня або вкладиш для ручок і олівців;

- вага ранця для дітей молодшого шкільного віку - не більше 700 грамів, для середніх класів - не більше кілограма.

Що нам продають

Експерти вирішили з’ясувати, наскільки відповідають ранці в магазинах встановленим нормам. Для цього закупили різні види рюкзаків і ранців популярних марок. Ціновий розкид становив від 500 до 3000 грн. Всі сумки перевірили на міцність, водостійкість, токсичність, наявність світловідбивних елементів, зважили і виміряли - всього 92 параметра. І ось що з’ясувалося.

“На етикетках в більшості своїй опис було досить мізерним. Ні про вагу, ні про розміри товару майже ніде не повідомлялося. Більшість товарів виявилися китайського виробництва, але також були зразки виробництва Німеччини, Японії та Сербії. У деяких товарів країну походження визначити не вдалося”, - йдеться у підсумках дослідження.

Крім того, виробники далеко не завжди вказували на ранці, що він призначений для дитини. А в магазинах такі рюкзаки стояли поруч з учнівськими - покупцеві легко помилитися.

Не завжди батьки можуть чітко ідентифікувати, для яких цілей призначений рюкзак. “Міські”, “туристичні” рюкзаки з м’якою спинкою, товари “неправильного” розміру не підходять для дітей молодшої шкільної групи.

Експерти радять уважно читати етикетку - на ній повинно бути зазначено, що це саме шкільний ранець, а також вік дитини, на який розрахований саме цей рюкзак.