М’який, чи жорсткий: тонкощі вибору матраца

Постіль - місце, де людина проводить третину свого життя, тому життєво важливо зробити його максимально комфортним. Правильний вибір матраца забезпечить міцний здоровий сон, позбавить вас від втоми, апатії і болю в м'язах.

Найважливіший параметр, який потрібно врахувати при покупці матраца, це його жорсткість, тобто рівень опору деформації. Чим податливіший матрац при навантаженні, тим він м’якший, і навпаки. Здавалося б, все просто - прийшов в меблевий магазин, полежав на кожному матраці і купив той, на якому лежиться зручніше. Але в магазині ви лежите на матраці кілька хвилин, а вдома вам доведеться провести на ньому близько 3650 ночей (10 років - середній термін життя матраца при правильному догляді), і незабаром можуть спливти непомічені при покупці недоліки, а це все, насамперед, відобразиться на вашому здоров’ї. По посиланню боль в спине выбор матраса ви знайдете цінні поради експертів щодо того, яку найкраще модель вибрати для здорового сну.

Визначати відповідну саме вам жорсткість потрібно в залежності від ваги (чим легше людина, тим жорсткіший потрібен матрац), віку (чим старша людина, тим м’якше потрібен матрац), стану здоров’я, а також, що важливо, улюбленої пози сну.

Неправильний підбір матраца загрожує проблемами з хребтом. Занадто м’який матрац недостатньо підтримує хребет - він приймає форму півмісяця, «потопає» і відгукується болем в спині на ранок. Коли матрац занадто жорсткий, вигинається верхній відділ хребта, через що плечовий відділ і таз відчуває занадто великий тиск, і ви ризикуєте прокинутися з болем у грудях. Якщо жорсткість матраца підібрана правильно, хребет отримує рівномірну підтримку, тримає природну S-подібну форму, кров вільно циркулює, і ви прокидаєтеся добре відпочив.

М’які матраци

Цей різновид відрізняється підвищеною піддатливістю: вони прогинаются при найменшому навантаженні, обволікають хребет, тим самим знижуючи навантаження на м’язи і запобігаючи здавлювання судин. Матеріали, які традиційно використовуються в м’яких матрацах: натуральний латекс, пінополіуретан (штучний латекс), меморікс.

Кому рекомендовані м’які матраци:

- людям старше 50 років,
- людям легше 50 кг,
- вагітним,
- людям із судинними захворюваннями, проблемами з суглобами,
- людям з болями в попереку,
- тим, хто любить спати на боці.

Кому не підійде м’який матрац:

- людям важчим 90 кг - при постійному перевантаженні виріб втратить ортопедичні властивості;
- людям із захворюваннями хребта;
- дітям і підліткам (до 25 років) - великий ризик зіпсувати поставу.

Матраци середньої жорсткості

Це універсальний тип матраців, який забезпечить комфорт і підійде дорослим від 25 до 50 років середньої ваги (55-90) зі здоровим хребтом. Ідеальний для людей з сидячою роботою і тим, хто вважає за краще спати на спині.

Жорсткі матраци

Переконання, що жорсткі матраци корисні всім, помилкове. Жорсткий матрац менше прогинається під вагою тіла і забезпечує посилену підтримку хребту. Вони легко переносять підвищені навантаження, що робить їх ідеальним компаньйоном для повних.

Також жорсткий матрац буде ідеальний для:

- спортсменів і тих, хто веде активний спосіб життя;
- немовлят (через формування скелета дітям до 3 років в принципі можна спати тільки на жорсткому матраці або середньої жорсткості);
- підліткам з проблемами з поставою;
- людям з проблемами з хребтом;
- людям, які віддають перевагу спати на животі.