Міфи і правда про екологічність наливних підлог

Одним з найпопулярніших і затребуваних останнім часом видів підлогового покриття є наливні підлоги. Простота і зручність в експлуатації, висока зносостійкість і стійкість до температурних перепадів, впливу ультрафіолету і агресивних хімічних реагентів в поєднанні з відмінними естетичними параметрами зробили це покриття оптимальним для приміщень різного призначення: заміських будинків, квартир, промислових підприємств, торгово-розважальних центрів і навіть медичних установ. Однак використання епоксидної смоли, і інших сполук, що входить до складу цього матеріалу, викликає цілком обгрунтоване запитання про екологічну безпеку даного покриття для людини.

Особливості складу

Наливна підлога - це полімерне покриття. Полімер, в свою чергу, являє собою високомолекулярну речовину, яка утворюється при запуску ланцюгової реакції мономерів. Продукти з полімерів оточують сучасну людину практично скрізь. З даного матеріалу виготовляють звичні всім упаковки для харчових продуктів, стоматологічні протези, полімерні труби, по яких в наші будинки надходить гаряча і холодна вода. Сьогодні з полімерів синтезуються імпланти людських м’язів, що використовуються в трансплантології, епоксидні смоли входять до складу мундштуків і застосовуються при виробництві елітних прикрас.

Виробництво будь-якого полімерного матеріалу, включаючи наливні покриття, строго регламентується санітарними нормами і ГОСТами, якість і екологічна безпека продукції в обов’язковому порядку підтверджується сертифікатами відповідності, санітарно-епідеміологічними висновками і результатами додаткових експертиз незалежних акредитованих лабораторій. А по посиланню наливной пол Киев ви можете вигідно замовити це покриття.

Скептики стверджують, що при облаштуванні наливних підлог виділяються шкідливі канцерогенні речовини, тому дане покриття не можна вважати екологічно безпечним. У той же час, аналізуючи сучасний ринок підлогових покриттів, слід зазначити, що для забезпечення захисту натурального паркету застосовуються поліуретанові лаки, фінішне покриття ламінату складається з полімерних компаундів, а хімічна нейтральність лінолеуму не витримує ніякої критики.

В процесі монтажу наливних покриттів дійсно виділяються шкідливі речовини. але:

- по-перше, при їх облаштуванні технологічним регламентом обумовлено використання спеціальних засобів захисту;
- по-друге, такі роботи повинні бути проведені кваліфікованим персоналом, ознайомленим з технікою безпеки;
- по-третє, відсоток шкідливих летючих речовин, які виділяються тільки в процесі монтажу наливної підлоги, мінімальний і становить 3-5%.

Після того, як це покриття підлоги повністю полімеризувалось і набрало заданих якісних та експлуатаційних параметрів, воно стає абсолютно безпечним і відповідає всім спеціальним санітарно-гігієнічним вимогам.

Крім цього, наливні підлоги, навпаки, забезпечують сприятливі умови для створення безпечного житлового та робочого середовища:

- наливні покриття хімічно інертні і не взаємодіють з навколишнім повітрям;
- такі підлоги безшовні, на відміну від кахлю або ламінату, тим самим запобігає утворенню вогнищ пилу і скупчення в тріщинах різних алергенів;
- полімерні покриття для підлоги прості в прибиранні, що дозволяє зберігати чистоту і забезпечувати високу гігієнічність підлоги.

Ще один незаперечний доказ екологічної безпеки наливних підлог - це санітарно-епідеміологічні дозволи на їх використання при облаштуванні медичних установ, підприємств фармакологічної промисловості, соціальних об’єктів, дитячих садків і шкіл.