Терапія з тестостероном допомагає лікувати депресію у чоловіків

Лікування тестостероном може стати ефективним засобом боротьби з депресією у чоловіків. До такого висновку прийшли автори оглядового дослідження, проаналізувавши дані великої кількості клінічних випробувань.

Довгий час були лише вельми суперечливі дані про вплив рівня тестостерону на депресію і, відповідно, ефективність застосування цього гормону в терапії депресії. Тому регулюючі органи багатьох країн не допускали застосування тестостерону з цією метою. Андреас Вальтер (Andreas Walther) з Дрезденського технічного університету і його колеги вирішили уточнити картину, об’єднавши дані багатьох попередніх досліджень.

Вони обробили результати 27 рандомізованих клінічних випробувань, проведених з 2000 року. В цілому в цих випробування брало участь 1890 чоловіків, як з початковим дефіцитом тестостерону, так і з нормальним рівнем гормону. Об’єднані дані дозволяють стверджувати, що ін’єкції тестостерону значно поліпшили симптоми у чоловіків в порівнянні з тими, хто не отримував препарату. Крім того, в семи дослідженнях було показано, що шанси учасників на зниження симптомів депресії на п’ятдесят і більше відсотків збільшувалися на 130% в порівнянні з групою, що одержувала плацебо.

Поліпшення спостерігається, як правило, через шість тижнів після початку лікування. Тестостерон однаково ефективний як для молодих, так і для літніх пацієнтів. Гормон діє незалежно від початкового рівня тестостерону у пацієнта і від тяжкості симптомів депресії.

А от дані загальнонаціонального опитування National Health and Nutrition Examination Survey, проведеного дещо раніше в США, допомогли пролити світло на зв’язок між тестостероном, старінням і хворобами. Підсумковий аналіз включав 2161 учасника старше 19 років, які надали всі дані про себе: вік, соціально-економічний статус, спосіб життя і стан здоров’я. Вчені брали до уваги наявність будь-яких хвороб і збирали зразки на біомаркери кардіометаболічного здоров’я.

Низький тестостерон був пов’язаний з такими захворюваннями: остеоартрит (артроз), клінічна депресія, гіперхолестеринемія, інфаркт і інсульт, гіпертонічна хвороба, обструктивні хвороби легенів, цукровий діабет II типу.

З’ясувалося, що суб’єкти з двома і більше діагнозами з цього переліку, як правило - чоловіки з низьким тестостероном. У будь-якому віці захворюваність обернено пропорційна вмісту чоловічого статевого гормону в крові.

Інтенсивні спортивні навантаження - неабияке випробування для організму! А справитись з цією проблемою допоможуть ефективні спортивні фармакологічні препарати, що пропонує інтернет-магазин  sust.com.ua. Саме завдяки їм ви зможете покращити силові характеристики, активізувати мязовий ріст, підвищити рівень тестостерону, спалити зайвий жир, прискорити синтез білка, нормалізувати азотистий баланс.