Як продовжити термін служби материнської плати ПК

Материнська плата вашого комп'ютера діє як нервова система машини. Вона утримує центральний процесор - мозок системи, і з'єднує все інше обладнання з цим керуючим чіпом.

Материнські плати, як правило, мають тривалий термін служби, особливо, якщо ви купляєте оригінальне обладнання ось тут, але ви можете допомогти їм довше працювати здійснюючи регулярний догляд і обслуговування.

Тримайте її в чистоті

Материнська плата в вашому комп’ютері, по суті є великою монтажною платою, яка направляє електрику від блоку електроживлення до кожного компоненту, і дозволяє їм пов’язуватися з CPU - процесором. Якщо материнська плата буде покрита пилом, і іншим брудом, то вона запобігає правильне сполучення між усіма компонентами, включаючи електроживлення. Це також може привести до накопичення небезпечного тепла, яке може привести до пошкодження і короткого замикання самої плати.

Використовуйте стиснене повітря (наприклад, від порохотяга) для того щоб звільнити материнську плату від пилу і твердих частинок, і за допомогою бавовняної тканини, зволоженої зі спиртом протріть її, для того щоб витягти твердий бруд.

Також рекомендується міняти термопасту на процесорі хоча б один раз в півроку.

Тримайте її завжди прохолодною

Спека - компонентний вбивця комп’ютерів, і температура може піднятися швидко якщо відсутнє безперешкодне охолодження. Навіть якщо ви тримаєте материнську плату кристально чистою, вона все ще може страждати від проблем, пов’язаних з теплом, якщо інша частина корпусу не дозволяє працювати належним чином вентиляції.

Переконайтеся, що навколо всього корпусу є принаймні шість дюймів повітряного простору, і жоден з вентиляторів або вентиляційних отворів не заблоковані. Тримайте корпус ПК подалі від зовнішніх джерел тепла, таких як радіатори або вентиляційний отвір, особливо якщо джерело тепла знаходиться збоку від материнської плати. Тривала дія перегріву може привести до деформації плати.

Використання обмежувача перенапруги

Багато материнських плат боятися ударів блискавки або пульсацій електрики. Якщо материнська плата постійно піддається перепаду напруги, то вона може пошкодитися сама, і всі інші компоненти, встановлені в ній. Завжди підключайтеся до вашої розетки через якісний мережевий фільтр, який допоможе запобігти цим раптовим скачкам в електриці від вбивства вашої материнської плати.

Перевірте джерело живлення

Джерело живлення, підключене до вашої материнської плати, перетворює змінний струм, отриманий від струму в домашній розетки, в напругу постійного струму, необхідну для вашої материнської плати і, таким чином, для підключення інших частин комп’ютера. Якщо цей блок збоїть, то він може видавати нестійку напругу струму на вашу материнську плату. Це може спалити різні схеми і компоненти на платі, що зробить ваш комп’ютер мертвим.

Також ознаки збою PSU включають в себе невдале завантаження, випадкові відключення і незвичайний шум, що виходить від пристрою. Замініть БП як тільки ви підозрюєте проблему перш ніж ви почнете відчувати повну відмову системи, і по можливості пошкодження вашої материнської плати.