Холодильник не морозить: поширені поломки

Якщо холодильник перестав виробляти холод, не поспішайте кликати майстра. Провести первинну діагностику і розпізнати поломку під силу навіть дилетанту в сфері обслуговування крупно-побутової техніки.

Взагалі, причин, чому холодильник перестав морозити, існує безліч, від простої і такої, що легко усувається, до серйозних поломок, що вимагають дорогого ремонту. А от якщо навіть і останнє не допоможе, значить час прямувати до магазину побутової техніки, причому варто віддати перевагу холодильникам Електролюкс, які ідеально поєднують у собі надійність, функціональність і доступну вартість.

Які ж найбільш поширені поломки, котрі можна усунути без допомоги майстрів?

Ущільнювальна гума

Зазвичай, якщо холодильник не морозить, насамперед перевіряють ущільнювальну гуму. Вона повинна бути пружною, без видимих ​​дефектів, щільно «сидіти» в дверцятах і добре примагнічуватися до стінок холодильника.

Перевірити надійність ущільнювача можна простим способом: візьміть будь-який листок паперу і закрийте дверцята так, щоб папір залишився затиснутим між дверима і стіною. Потім потягніть листок на себе - якщо його легко можна висмикнути, вам потрібен новий ущільнювач.

Ще перевіряють чи не зламана розетка. Якщо проблеми з подачею електроенергії, зрозуміло, що потрібної температури в камері не дочекатися. Заодно можна перевірити на справність кабель живлення.

Компресор

Компресор - одна з найдорожчих деталей холодильника, тому користувачі вважають за краще виключити його поломку в першу чергу. Так, про перегрів двигуна свідчить гаряча задня стінка холодильника, горілий запах і нестабільна робота. Наприклад, мотор може попрацювати кілька хвилин і зупинитися, потім знову запуститися. Іноді в таких випадках досить замінити пускове реле холодильника

Термостат і датчик температури

Виключити поломку термостата допоможе омметр. Якщо в двигуні є напруга - добре. Якщо немає - запчастину доведеться замінити. Якщо температурний датчик перестав спрацьовувати на підвищення температури, холодильник теж перестане морозити. Перевірити це можна, навмисно встановивши в камері 6-7 ℃.

Витік фреону і засмічення капілярної трубки

Про витік фреону свідчить конденсат на моторі. А ось засмічення в капілярної трубці без спеціальних навичок не виявити. Капілярну трубку не ремонтують, а відразу міняють на нову, заодно заправляють пристрій фреоном.

Інші поломки

Якщо на внутрішніх стінках холодильника намерзає сніжна шуба, швидше за все зламався тен віддтаюванняі.

У холодильниках з системою No-frost бувають проблеми з обдувом. Це говорить про поломку вентилятора обдування.

Якщо ручка перемикання температурних режимів не спрацьовує, це теж говорить про зламаний термостат.