Щоб не мерзнути: як вибрати обігрівач для дому

В ситуаії, коли опалювальний сезон ще не скоро розпочнеться, а погода вже не радує теплом і сонцем, у будинках стає все холодніше, вранці і ввечері особливо, багато хто замислюється про покупку обігрівача для свого житла.

До того ж, інколи трапляється ситуація відключення опалення, і в цьому випадку обігрівач - це саме те, що потрібно! Втім, важко простій людині розібратися у всьому різноманітті конструкцій і моделей, отож питання який обігрівач придбати, стає досить проблемним.

Щоб зробити усвідомлений вибір, необхідно знати переваги та недоліки кожного виду обігрівачів.

Конвекційні обігрівачі

Ці моделі містять ТЕН або спіраль з великою площею розсіювання. Вона віддає тепло навколишньому повітрю, те піднімається вгору, так як стає легшим. На його місце опускається більш важке не прогріте повітря. Процес триває постійно, тому в підсумку всі частини кімнати рівномірно прогріваються.

У конвекційних обігірвачів висока потужність при невеликій ціні, відносно невеликі розміри, простота і надійність конструкції. Недоліком є ​​тривалий прогрів приміщення. Також, як і тепловентилятори, конвектори можуть видавати запах і створювати відчуття сухості шкіри, хоча останній недолік виражений незначно.

Інфрачервоні обігрівачі

Вони виділяють тепло не в чистому вигляді, а шляхом випромінювання ІЧ-хвиль. Електрична енергія, що проходить через спеціальну спіраль з матеріалу, здатного генерувати інфрачервоне випромінювання, перетворюється в такі хвилі. Вони поширюються по кімнаті, подібно сонячним променям, а кут розсіювання залежить від форми опалювального приладу.

Перевагою інфрачервоних обігрівачів є те, що випромінювана енергія поглинається не повітрям, а безпосередньо тілом і навколишніми предметами, на які потрапляє. Через це тепловий ефект відчувається відразу, варто лише потрапити в зону розсіювання променів. Повітря в приміщенні нагрівається незначно, тому він не починає активно зволожувати, вбираючи воду з організму.

Конвекційні явища виражені мінімально, тому ІЧ-опалення дозволяє прогрівати лише частину великого приміщення, а це суттєвий плюс для економії енергії. А тим більше, що зараз можна придбати обігрівач Термоплаза, новітні ефективні технології і матеріали, що застосовуються у ньому дозволяють максимально збільшити коефіціент корисної дії, і як наслідок, звести до мінімуму енерговитрати. 

Тепловентилятор

Простий і доступний тип обігрівачів. Він складається з нагрівальної спіралі і вентилятора. Останній пропускає повітря через нагрівальний елемент, підвищуючи його температуру. Сучасні тепловентилятори зазвичай оснащуються регулятором, що дозволяє перемикати режими нагріву. У літній період прилад можна використовувати як вентилятор, включивши режим обдування без задіяння спіралі.

Низька ціна, універсальність і компактність - головні переваги. Мінус в тому, що він має обмежений кут дії, активно обігріваючи лише ту частину кімнати, в яку направлений потік гарячого повітря. У протилежному кінці приміщення буде істотно холодніше. Другий недолік полягає в тому, що повітря може перегріватися занадто. Так як з повітрям через спіраль продуваються і частинки пилу - вони можуть виділяти сторонні запахи, і це - третій недолік. А ось шум вентилятора - це мінус, який можна зарахувати до принципових недоліків типу в цілому.

Масляний радіатор

Обігрівач конвективного типу. Він являє собою радіатор, наповнений мінеральним або синтетичним маслом. Всередині розташовується ТЕН, який нагріває теплоносій. Ребра радіатора нагріваються і віддають тепло в приміщення, тим самим охолоджуючи масло.

Вибір саме масла в якості теплоносія продиктований двома моментами. По-перше, масло є нейтральним до металу, тобто, не вступає з ним в реакцію і захищає від корозії. По-друге - температура кипіння масла становить 200-300 градусів, а води - всього 100. Використання масла знижує ризик закипання теплоносія, через якого може відбутися зрив клапана (якщо він є) або вибух приладу.

Переваги - безшумність, хороший рівномірний прогрів всього приміщення, а також відсутність запахів. Недолік - на прогрів всієї кімнати потрібен час. Також мінусом можна назвати великі габарити таких обігрівачів, хоча існують і відносно компактні моделі.