Як вибрати місце для буріння свердловини на воду

Для комфортного проживання в заміському будинку необхідно мати нормальне водопостачання, яке не поступатиметься використовуваному в міських квартирах. Система центрального водопостачання розташовується далеко не скрізь, тому часто здійснити підключення до неї просто неможливо. При цьому рівень споживання води в заміському будинку - досить високий, оскільки крім власних потреб, потрібен полив рослин або забезпечення достатньою кількістю води домашніх тварин.

Ідеальним виходом із ситуації стане буріння на власній ділянці водозабірної свердловини, а перше, про що вам необхідно дізнатися, так це про те, де саме розташований пласт, в якому є вода. Існують певні індикатори, що свідчать про наявність, чи відсутність підземних вод.

Тип грунту

Вибираючи місце, необхідно враховувати практично кожну деталь. Водоносний пласт в даному випадку не виняток. Якщо у вас не виходить уточнити, наскільки продуктивним є водоносний пласт, то хоч якусь інформацію ви можете отримати від поверхності грунту.

- Грунти з піску або гальки в більшості своїй містять досить багато води. Але тут потрібно розуміти, що те, скільки ви в підсумку зможете викачати води, безпосередньо залежить від того, яку товщину і здатність до пропускання води має водоносний пласт.

- Що стосується грунту з мулу або глини, то копати свердловину в такому місці не рекомендується. Вся справа в тому, що вода в даному випадку буде прибувати дуже повільно. Альтернативою свердловині в цій ситуації може стати широкий колодязь.

- Вапняк, піщаник або кварц цілком придатні для буріння свердловини. Вибір такого місця повністю себе виправдає.

Рослини

Як вибрати місце для свердловини в посушливий період? Насправді в цьому немає нічого складного. Якщо ви виявите в місцях посухи мурашник або групу зелених рослин, можете бути впевнені: під землею протікає вода. На такі рослини, як, наприклад, папороть і трава, звертати уваги не варто, а ось що стосується багаторічних очеретяних рослин, широколистих дерев і чагарників, то вони в процесі вибору вкажуть правильну відповідь. Для прикладу можна навести вербу. Дане дерево росте тільки в місцях, де поземні води близько розташовані до верхнього шару землі.

Взагалі, розрізняють два основних типи свердловин:

- піщані. Глибина становить, як правило, від 10 до 50 метрів. Такі свердловини бурять за аналогією з колодязями - до першого водоносного шару.

- артезіанські або «на вапняк». Ці свердловини глибше (до 200 м), оскільки робота йде до другого водоносного шару.

Важливі деталі

Приступаючи до процесу, слід пам’ятати про деякі важливі моменти.

Розташування свердловини. Фахівці рекомендують розміщувати свердловину недалеко від будинку, але не ближче, ніж за три метри. А відстань від потенційних джерел забруднення (наприклад, вигрібних ям) має становити від 50 до 100 метрів.

Ухил - теж важливий момент. Кут нахилу поверхні не повинен бути більше 35 градусів. Також не можна розташовувати свердловину в низині, тому що під час повені рівень підземних вод зміниться і з водопостачанням виникнуть проблеми.

Компания STDM предлагает услугу бурение на воду в Киевской области. На сайте stdm.com.ua вы найдете подробную справочную и ценовую информацию, а также сможете получить исчерпывающую консультацию.