Обличчя будинку. Чим можна якісно і недорого оздобити фасад

Варіанти оздоблення фасаду будинку досить різні. На вибір може вплинути і ціна, а ще слід звернути увагу і на матеріал виготовлення каркаса, подумати про енергозбереження і не упустити питання дизайну.

Оздоблення фасаду можна виконати за допомогою різноманітних матеріалів, які мають свої унікальні властивості, термін служби і естетичну привабливість. Як вибрати оптимальний матеріал, який при непоганих експлуатаційних характеристиках буде ще і недорогим.

Штукатурка - вибір кольорів

Гарний зовнішній вигляд з мінімумом витрат фасаду можна надати за допомогою мінеральної, акрилової, силікатної штукатурки. Такий вид обробки відрізняється різноманітністю фактури і колірної гами завдяки додатковому фарбування. Але при цьому її термін служби - всього 7-10 років. Матеріали для такої обробки схильні до змін температур і механічних пошкоджень.

Фасад буде залежати від того, з якого матеріалу побудований будинок. Але завжди потрібно дивитися на перспективу. Зрозуміло, що штукатурка буде дешевшою, але скільки вона протримається? Якщо дотриматися технології і забезпечити належну якість робіт, то все одно при наших постійних перепадах температур максимум вона простоїть десять років, а далі по ній підуть тріщини. Краще робити такий фасад, який простоїть все життя.

Клінкерна цегла - стійкість

До оздоблювальних матеріалів, здатних довгий час прослужити, незважаючи на складну погоду, відноситься клінкерна цегла. Вона може бути порожнистою або повнотілою, але, за словами експертів, при всіх своїх перевагах цей будівельний матеріал досить важкий, так що далеко не всім будинкам він підійде.

Сайдинг - швидкість монтажу

Недорогим варіантом обробки фасаду є сайдинг. Крім невисокої вартості, такий вид обробки відрізняється тим, що всі монтажні роботи можна виконати в короткі терміни, плюс досить непоганий естетичний вигляд. На сайті www.budpartner.com.ua/62 компанії “Будпартнер” можна детальніше дізнатися про особливості вінілового сайдингу, а також вигідно замовити цей матеріал.  Якщо розглядати бюджетний варіант, то тоді його можна вважати найбільш оптимальним для обробки.

Фасадні панелі - відмінна вентиляція

Дедалі популярнішими сьогодні стають фасадні вентильовані системи. Вони підходять майже для будь-яких споруд і, крім ефективного теплозахисту, ще й естетично привабливі. Такі системи складаються з несучого металевого каркаса, який кріпиться безпосередньо на зовнішні стіни будівлі, і зовнішні оздоблювальні панелі.

Є спеціальні фасадні панелі, які складаються з бетону, армованого целюлозою. Вони монтуються за технологією вентфасад і мають гарантію 10-12 років, а прослужити можуть 50 років. Світла панель через десяток років не втратить кольору, а темні можуть посвітліти всього лише на тон. Якщо брати економну панель, то вона буде рази в півтора дорожчою за штукатурку.

Планкен - натуральність

Якщо є бажання обробити фасад будинку натуральними матеріалами, то оптимальним варіантом по співвідношенню ціна-якість буде планкен, як відзначають експерти. Цей матеріал зроблений з натуральної деревини і використовується як для зовнішньої, так і для внутрішньої обробки будівель. Від звичайної фасадної дошки він відрізняється тим, що у нього немає гострих країв, вони або округлені або скошені, завдяки чому виходить вентильований фасад, який запобігає затіканню вологи всередину.

Якщо вести мову про деревину, то найдешевшим оздоблювальним матеріалом будуть дерев’яні планки з хвої (сосна з ялинкою). Це оптимальний варіант за ціною. Модрина обійдеться дорожче, але прослужить вона довше завдяки своїй стійкості до змін температур. До того ж через великий відсоток смол вона не так схильна до розвитку патогенних грибів, цвілі і гнилі Такий матеріал забезпечує ще й особливий мікроклімат, він додає приміщенням в будинку приємний запах хвойного лісу. Також його спосіб укладання і кріплення є зручним і простим, не вимагає спеціальних навичок та інструментів.