Модний протест: що потрібно знати про бренд Moschino

«Стоп модній системі!» - закликав Франко Москіно, один з найбільш ексцентричних модельєрів сучасності. Парадокс в тому, що його дітище - відомий світу бренд Moschino - став невід'ємним яскравим елементом fashion-системи. А творча біографія Франко - це важлива сторінка модної історії нашого часу.

Художник одягу Франко Москіно: віхи біографії

Батьківщина майбутнього модельєра під Міланом, в Абьятеграссо. Там, в італійському містечку з мелодійною назвою з’явився на світ 27 лютого 1950 року майбутній кутюр’є-провокатор. Достеменно відомо, що інтерес до мистецтва і моді Франко виявляв з дитинства, мріяв присвятити себе живопису. Згодом він пов’язав два явища - моду і свій художній талант - воєдино. Багато речей його бренду можна вважати художніми полотнами.

1983 - рік створення бренду. Засновник модного імені на початку зосередився на жіночому casual-одягу, зокрема на денімі. Потім колекції поповнюються вечірніми туалетами, взуттям і білизняною лінією. 1986 рік Франко приділяє увагу чоловічому гардеробу і парфуму. У 1988 році розробляється лінійка доступною модного одягу Cheap and Chic.

1988 рік запам’ятався міланцям відкриттям бутика Франко Москіно. Незвичайний дизайн магазина, епатуючі вітрини відразу привернули увагу прихильників моди. Перша представлена ​​там колекція здивувала стьобаною спідницею з джинси, на кромці якої розташувалися пластмасові елементи декору у вигляді яєчні. Пляшкові пробки знайшли собі місце на стьобаному жакеті, а на дизайн такого аксесуара як сережки, Франко Москіно надихнули штепсельні розетки.

Творчість Франка як модельєра відрізняє від інших сюрреалістичний підхід. Так, 1989 рік Франко Москіно увічнив в історії бренду колекцією, де дамські пальто були скроєні з плюшевих шкурок іграшкових ведмежат. Більш вишукано пожартував Москіно над геніальною Коко. Він зшив костюм з алюзією на Chanel, але замість гудзиків прикріпив прищіпки з золота. Ці епатажні витівки тільки розширювали армію фанатів бренду. Бутік Москіно в прямому сенсі облягали, щоб придбати річ-оригінал. А майстер жартував далі, але жартував зі змістом. В цьому і був секрет успіху бренду.

Після 1994 року управління брендом очолює Розелла Джардіні. Вона змогла зберегти компанію і людей, які працювали з нею при Франко. У 1995 році утвердився випуск іменних сонцезахисних окулярів.

Початок 2000-х: у одяг Moschino почали вбиратися маленькі модники - запущено дитячий напрямок.

Зараз на рахунку Moschino сотні вигідних контрактів: дизайн зоряних сценічних нарядів (Мадонна, Кайлі Міноуг), розробка спортивних костюмів, в т.ч. для Олімпіади в Турині 2006-го року. У бренда, крім яскравої історії, є своя вірна аудиторія, філософія і стиль.

Moschino сьогодні

Бренд включає три основні лінії: традиційні The Moschino (від заснування компанії), Moschino Cheap & Chic (з 1988 року) і наймолодша, що замінила в 2008 році серію Jeans, лінія Love Moschino. Речі з колекцій як і раніше поєднують класику і епатаж, еклектичні по стилю. Де можна придбати ці речі? Все просто - для цього достатньо відвідати сайт і здійснити покупку, італійський аутлет lillashop.com саме зараз пропонує по суттєвим знижкам чудові стильні сумочки, а також жіночий і чоловічий одяг. А доставка товарів здійснюється в будь-яку точку України.

Послідовники Франко Москіно, мабуть, успадкували його пристрасть до мистецтва. Інакше чим пояснити випущену в 2010 році меблеву колекцію на честь Сальвадора Далі? Полотно художника «М’яка конструкція з вареними бобами» надихнуло на створення предметів, які, по суті, самі стали арт-об’єктами і лотами аукціону Pierre Berge & Associes.

Ще 2010 рік запам’ятався яскравим культурно-історичною подією в історії Moschino. Тоді протягом місяця проходила виставкова ретроспектива Moschino inside. Вона уособлювала креативно-творчий світ Moschino. Розелла презентувала копії всіх колекцій Mодного будинку, інсталяції-макети брендових салонів і їх вітрин. Подібний захід провела Розелла і в Мілані, в 2013 році, де демонстрували експонати, створені при Франко Москіно.

З 2013 року головним креативщиком призначений американець Скотт Джеремі, що володіє схильністю до авантюри і епатажу не менш самого засновника бренду. У 2015 році Скотт Джеремі затвердив фірмову атрибутику лінії Love Moschino: прапор США в самому центрі логотипу-серця і біло-чорна графіка. На думку команди бренду, він - модельєр, вміє свіжо і актуально інтерпретувати ідеї та традиції Модного Дому.