Інтернет-лікнеп: що таке кеш браузера, і навіщо його очищати

В процесі інтернет-серфінгу багато сайтів досить часто радять своїм відвідувачам очистити кеш браузера. Однак не всі знають, що ж таке кеш і як його чистити.

Щодо другого пункту, то ось вам посилання как очистить кэш браузера, де ви знайдете детальну покрокову інструкцію для Google Chrome, Yandex browser, Opera і інших браузерів, а ми, насамперед, розберемося з самим поняттям кешу.

В інтернеті можна знайти визначення кешу як виділеної області пам’яті, або що кеш - це тимчасові файли, що зберігається на жорсткому диску комп’ютера. Загалом так воно і є, але найточніше визначення кеша взагалі і кеша браузера зокрема, дано в Вікіпедії. Звучить воно так: кеш - це проміжний буфер з швидким доступом, що містить інформацію, яка може бути запрошена з найбільшою ймовірністю.

Що це означає? Давайте відразу ж на прикладі інтернету і браузера розберемо це визначення. Отже, визначення «проміжний буфер» має на увазі, що кеш є посередником між чимось. Наприклад, є два об’єкти: браузер на комп’ютері і є сайт в інтернеті. Згідно з визначенням, кеш буде посередником між ними.

Яким чином? Давайте подивимося на те, як працює браузер. Коли ми заходимо на будь-який сайт, браузер завантажує на наш комп’ютер з сервера, на якому цей сайт розташований, всі необхідні дані: html код сторінки, файл стилів оформлення CSS, мультимедійні дані у вигляді картинок, відео, музики і т.д. і відображає сторінку. Для виконання всього цього потрібен час і, природно, інтернет трафік.

Логічно припустити, що користувач може час від часу знову відвідувати цей же сайт і тоді, для відображення цієї ж сторінки, знову доведеться завантажувати ті ж файли, що і перший раз. Знову потрібно затратити час і інтернет трафік. Але нерозумно було б так робити. Ось тут і вступає в процес проміжний буфер, тобто - кеш браузера.

Коли браузер завантажує перший раз сторінку з інтернету, він зберігає її або всю, або окремі її фрагменти, на комп’ютері в спеціально виділений для цього місце на жорсткому диску. І коли наступного разу користувач захоче відвідати цю ж сторінку, браузер завантажить з інтернету тільки бракуючі фрагменти, а решта витягне з кешу. Таким чином кеш браузера виконує дві функції:

- Скорочення часу завантаження сторінки. Так як швидкість завантаження даних з інтернету буде повільнішою, ніж завантаження з жорсткого диска, закешована інтернет сторінка в браузері відкриється швидше. Саме це і криється під визначенням «проміжний буфер з швидким доступом».

- Зниження споживання інтернет трафіку. Браузеру вже не потрібно завантажувати всю сторінку, а тільки бракуючі фрагменти, відповідно знизиться обсяг переданих по інтернету даних, що в свою чергу так само знизить навантаження на інтернет канал.

Це дві основні функції кеша, які безсумнівно є плюсами даної технології.

Мінуси кешування

Звичайно без них не обійтися. І першим мінусом є те, що якщо довго не очищати кеш браузера, чи відсутня установка обмеження за обсягом папки для зберігання кешу на вашому комп’ютері, з часом він може зайняти відносно багато місця на жорсткому диску.

Другим, більш вагомим недоліком технології кешування веб-сторінок, є те, що в ньому можуть виявитися застарілі дані. Наприклад, коли з часу останнього відвідування вами сайту на ньому змінився дизайн, або оновилася якась інформація. При наступному відвідуванні ви можете не побачити змін, так як у вас буде загружатся стара сторінка з кеша.

Ось тому, якщо ви помічаєте некоректне відображення веб-сайтів, або уповільнення роботи браузера, можливо варто почистити його тимчасове сховище файлів.