На що потрібно звертати увагу при виборі рейсмусового верстату

Деревообробка - це трудомісткий процес, який налічує велику кількість операцій, в зв'язку з цим і інструменту для деревообробки також досить багато, але говорити про всіх них ми не будемо і розглянемо сьогодні тільки рейсмусові верстати, для чого вони потрібні, чому мають велику популярність і затребуваність, ознайомимося з їх головними характеристиками і особливостями.

Головне призначення рейсмусового верстата полягає в тому, щоб підігнати під розмір заготовку з одною обробленою гранню на фуговальному верстаті. Таким чином, рейсмус необхідний для серійного виробництва дощок з рівними і гладкими поверхнями по всіх гранях, він дозволить Вам виготовляти їх в один розмір без вад, причому як прямі, так і криволінійні заготовки можуть бути швидко і точно оброблені на рейсмусі.

Найчастіше таке обладнання застосовується на виробничому рівні, при виготовленні меблів або в класичних деревообробних цехах, але часто рейсмус купується і для побутового використання, наприклад для роботи в приватній домашній майстерні. Ось тут https://vamnadom.com.ua/g6585325-derevoobrabatyvayuschie-stanki можна вигідно придбати такий функціональний деревообробний верстат.

Варто розуміти, що регулювання всіх параметрів роботи повинна бути плавною і точною, для досягнення максимального результату в роботі, обов’язково уточнюйте у продавця наявність подачі заготовки, її наявність значно спрощує роботу і збільшує її темп, хоча більшість сучасних моделей її має, в разі її відсутності у рейсмуса це може принести Вам масу незручностей.

Звертайте також увагу на максимальну висоту і глибину обробки, в залежності від поставлених завдань варто вибирати верстат з різними можливостями.

Потужність двигуна рейсмуса

Потужність двигуна для рейсмусового верстата, як і для будь-якого іншого обладнання та інструменту це найважливіший параметр, адже саме потужність двигуна визначає те, в якій області можна застосувати конкретну модель рейсмуса. Справа в тому, що через невелику потужність, двигун може не впоратися зі зняттям товстої стружки за раз.

Якщо модель має потужність нижче 3000Вт, то його краще застосовувати в побутових умовах. Така модель призначена для нескладних робіт, в тих умовах, де дозволено проводити обробку заготовки не за один прохід, а наприклад за два або більше. Для професійного застосування верстат повинен витримати високе навантаження і інтенсивну роботу, так що потужність його двигуна повинна бути не нижче 3000Вт, а бажано і вище, такий верстат впорається зі зняттям стружки в 2-3мм за один прохід і гарантує безвідмовну роботу.

Види рейсмусових верстатів

Рейсмуси також поділяються за видами, в залежності від того, скільки сторін вони можуть обробляти за один прохід. Найпоширеніші - це односторонні рейсмуси, такі верстати найчастіше застосовуються на напівпрофесійному і на побутовому рівні, вони можуть за один прохід забезпечувати обробку тільки однієї сторони. Якщо Вам потрібно підганяти заготовку в розмір тільки з одного обробленого боку, то, як мінімум дві сторони зажадають обробки, в залежності від того, який кінцевий результат переслідується.

Двосторонні рейсмусові верстати вже рідше застосовуються в домашніх майстерень і вже орієнтовані на професійне серійне використання, вони мають потужність вищу і навантаження витримають більше, і можуть вже обробити відразу дві сторони одночасно за один прохід. Обробляються дві протилежні сторони, і є у нього два ріжучих вала, зверху і знизу.

Також є особливі верстати, вони орієнтовані на профільне фрезерування заготовки за рахунок наявності трьох і більше ножових валів, вони застосовуються суто на виробництві, і застосовуються для найскладніших типів обробки деталей.

Параметри стругання

Верстат має всього три параметра стругання - це ширина, висота і товщина стружки. Ці параметри впливають на продуктивність самого верстата і на те, яких габаритів заготовка може бути оброблена. Залежно від того, які цілі перед Вами будуть стояти, Ви повинні звернути увагу на те, яка максимальна висота і ширина заготовки допускається для роботи з тією чи іншою моделлю, для того, щоб оптимально підібрати рейсмус. Якісний верстат гарантує якісну обробку бруска незалежно від його габаритів, головне, щоб він проходив по своїй геометрії відповідно до паспортних даних Вашого рейсмуса.

Також важливий параметр це товщина стружки, вона вказана в міліметрах і часто її максимальний показник становить до 3 мм, але є моделі з куди більшою продуктивність різання.

Якщо Вам необхідно за один прохід знімати максимальний показник товщини стружки то вибирайте модель з більш потужним двигуном, для того, щоб він міг витримати високе навантаження і забезпечити безперебійну роботу верстата, якщо ж роботи допускають кілька прогонів, то можна вибрати і більш слабкий верстат.