Американські вчені створили нову криптовалюту, в тисячі разів швидшу за bitcoin

Група вчених з Массачусетського технологічного інституту (MIT), Стенфорда і Каліфорнійського університету в Берклі розробили нову криптовалюта під робочою назвою Unit-e. Проект профінансовано некомерційною організацією Distributed Technology Research (DTR), в яку входять представники семи основних університетів США, і це стало першою її ініціативою, пише Bloomberg. Також підтримку в розвитку проекту надавав інвестиційний блокчейн-фонд Pantera Capital.

Краще, ніж біткоіни

Віртуальна валюта Unit-e зуміла перевершити Bitcoin, Etherium і інші актуальні токени, хоча поки і не в плані вартості. Розробники проекту зуміли вирішити задачу з високою швидкістю роботи системи: мережа Unit-e може обробляти до 10 тис. nранзакцій в секунду.

Для порівняння, мережа біткоіни обробляє 7 транзакцій в секунду, що робить її однією з найбільш повільних в своєму сегменті, а Etherium може розганятися до 30 транзакцій за той же відрізок часу. Іншими словами, за швидкістю роботи актуальні криптовалюта сильно поступаються традиційним платіжним системам: та ж Visa, наприклад, може працювати з 1700 транзакціями в секунду.

З іншого боку, повільна швидкість роботи саме біткоіна - результат спочатку закладених в систему технологічних особливостей, в тому числі і обмежень на максимальний розмір і швидкість створення нових блоків.

Інформація у відкритому доступі

Автори проекту Unit-e, які вирішили проблему масштабованості, прийняли рішення розкрити всю інформацію, накопичену ними в процесі розробки своєї віртуальної валюти. Відомості містять рекомендації щодо поліпшення криптовалютних мереж, і їх офіційно можна використовувати для удосконалення актуальних криптовалют. Думається, у разі успішної реалізації Unit-e з’явиться на тогівельній платформі ucrypt.io, де вже можна здійснювати вигідні операції з популярними криптовалютами, а також доларами і гривнями.

Реакція криптотоваритства

Гравці криптовалютного ринку розуміють, що питання нарощування швидкості масштабованості мереж стоїть дуже гостро. Поки невідомо, чи планують вони брати до уваги рекомендації розробників Unit-e, але певні заходи з підвищення пропускної здатності мереж вже приймаються.

Для біткоіну в 2018 році було розроблено протокол Lightning Network, що прибирає необхідність збереження в блокчейні інформації про кожну транзакцію. Алгоритм був успішно протестований в кінці 2018 р.: 23 грудня він обробив дані, що надходили з більш ніж 18 тис. платіжних каналів, на суму $ 2 млн.

Ethereum Foundation, розробник однойменної криптовалюти, теж шукає шляхи вирішення проблеми масштабованості. Так, січень 2019 ознаменувався запуском програм фінансування проектів від сторонніх розробників, які допоможуть «розігнати» мережу. Девелопери (студенти, команди розробників і навіть цілі організації) можуть претендувати на гранти в розмірі від $ 50 тис. до $ 1 млн.

Біткоіни в небезпеці

Незважаючи на багатообіцяючу криптовалюту Unit-e і спроби осучаснити вже існуючі системи транзакцій, крипторинок як і раніше скорочується на тлі збільшеного недовіри великих інвесторів. Біткоіни, головна світова криптовалюта, що злетіла до $ 20 тис. В грудні 2017 р в 2018 р продемонструвала стрімке падіння курсу і потягла за собою і інші найбільш актуальні коін, включаючи Etherium, Monero і ін.

На 18 січня 2019 р курс біткоіна, за даними CoinDesk, становить $ 3618. На графіку зображено динаміку курсу біткоіни за останні півтора року, і впевненого зростання на ньому в другій половині 2018 р не спостерігається.

Проте, знаходяться ті, хто впевнений, що крипторинок, локомотивом якого вважається саме біткоіни, в недалекому майбутньому покаже впевнене зростання. До них відноситься, зокрема, засновник McAfee, в грудні 2017 р пообіцяв з’їсти власний пеніс, якщо курс біткоіни не злетить до $ 1 млн до 2020 р. Чекати залишилося недовго.

Тим часом, на різке зниження курсу біткоіни можуть впливати навіть незначні в масштабах всього кріпторинка події. Так в кінці грудня 2018 року відбулася крадіжка близько 200 біткоіни у сервісу кріптокошельков Electrum, і ціна віртуальної монети тут же впала з $ 4200 до $ 3600. Це не кращим чином характеризує стабільність і надійність найбільшої криптовалюта.