Як продати квартиру швидко і вигідно: 10 простих порад

Після кризи квартири почали дешевшати, і цей процес ніяк не зупиниться. Зараз на ринку житла бал править покупець. Згідно похмурим прогнозам експертів, ситуація не зміниться аж до 2024 року. Це не означає, що і в такі часи не можна продати квартиру швидко і вигідно. Ось кілька порад, які допоможуть в цьому.

Визначаємося з ціною

Перш ніж виставити квартиру на продаж, зрозумійте, за яку суму будете це робити. Тут важливо не те, як ви самі оцінюєте свою нерухомість і скільки грошей намітили отримати за неї, а те, скільки за неї хтось готовий заплатити.

Дізнатися об’єктивну вартість своїх квадратів нескладно. Відкрийте сайт з оголошеннями про продаж нерухомості. Для прикладу, якщо йде мова про квартири в Кишиневі , то у цьому випадку найкраще скористатися популярним сервісом CityImobil. Там шукайте аналогічні пропозиції. Зателефонуйте за телефонами і дізнайтеся ціни продавця.

Можна зателефонувати в агентство нерухомості і представитися їх потенційним клієнтом. Тоді до вас приїде фахівець, який розповість, за скільки ваші метри можуть піти. На деяких сайтах є онлайн-оцінка квартири. Вбиваєте місто, адресу, і вам видається діапазон вартості квартири. Оцінка тут, звичайно, буде дуже приблизною, але загальне уявлення про те, скільки грошей можна отримати від продажу, у вас все ж з’явиться.

Можна звернутися до послуг оціночних компаній. Вони підійдуть до справи професійно. З формулами, прикладами та іншими премудростями вирахують ціну житла. І навіть дадуть оціночний альбом - це такий великий звіт на багато сторінок, де буде представлено обґрунтування розрахунку вартості квартири.

Обмовимося відразу, продати квартиру сильно дорожче аналогічних пропозицій не вийде. Але отримати трохи більше грошей або принаймні продати житло швидше, поки ціни на ринку ще більше не впали, цілком можливо.

Робимо правильне фото

Продаж квартири починається з того, що ви даєте оголошення про це на спеціалізованих сайтах і в друкованих виданнях. Тут, крім виразного тексту з описом об’єкта, потрібні хороші фотографії квартири. Їх краще робити при денному світлі на якісний фотоапарат.  При продажу дорогої нерухомості нерідко запрошують навіть професійних фотографів.

Але навіть якщо ви виставляєте на ринок скромну однушку в хрущовці, фото повинні бути представницькими і давати повне уявлення про квартиру. Темні, розпливчасті знімки такого уявлення не дадуть.

Ще порада професіоналів: в кадрі не повинно бути зайвих деталей і вже тим більше речей. Наприклад, одягу, що лежить на стільцях або дивані, або недоїденого сніданку на столі. Не кажучи вже про якийсь домашній непотреб по кутах.

Шукаємо фішку

У кожної квартири є якісь особливості, які можуть залучити покупців. Знайдіть такі фішки. Це може бути прекрасний вид з вікна, великий балкон, дитячий сад або школа поруч, затишний зелений двір. Перерахуйте ці плюси в оголошенні. Вони будуть аргументом на користь вашої ціни та й просто привернуть увагу покупців.

Все починається з під’їзду

Хочете отримати побільше грошей від продажу квартири - уважно огляньте під’їзд. Недопалки та розписані стіни можуть відлякати покупців. Звичайно, не потрібно робити ремонт в загальних місцях, але хоча б прибрати сміття, вимити підлогу і вкрутити (хоча б на час) лампочку на сходовій клітці не завадить.

Більше світла

Зробити квартиру приємною для очей просто необхідно. Можна просто пограти світлом. Темне житло у більшості викликає депресивні думки, які вже точно не приведуть до бажання її купити. Чисті вікна, світлі штори (штори на вікнах повинні бути обов’язково, інакше житло буде виглядати вкрай незатишно), багато лампочок - і покупець думає вже не стільки про ціну квартири, скільки про те, як йому буде приємно в ній жити. Одним словом, робіть ставку на емоції!

Прибираємо в кімнатах

Здавалося б, порада в стилі «капітана очевидність». Але деякі продавці нехтують цим. Пилові штори, бабусина меблі і брудна підлога можуть відлякати навіть самого невибагливого покупця. Тут і мови не може бути про те, щоб продати квартиру подорожче. Навпаки, єдиним аргументом для продажу може стати лише дисконт.

З речами на вихід

Перед переглядом постарайтеся звільнити квартиру від особистих речей. Ваші улюблені вазочки дорогі тільки вам. У покупця можуть бути свої переваги. І вже, звичайно, потрібно заховати подалі від сторонніх очей особисті речі. Нехай покупець в своїй уяві вже малює себе господарем (тоді швидше і купить) - чужі предмети будуть йому в цьому заважати.

Ріелтори радять прибрати з квартири і зайвих людей, а також тварин. Краще, щоб на показі був присутній хтось один із власників, а не ціла юрба.

Пропонуємо бонуси

Всім приємно, коли їм роблять подарунки. Якщо ви не збираєтеся забирати з собою з квартири мікрохвильовку, кондиціонер або книжкову шафу, запропонуйте покупцеві залишити їх йому просто так - в подарунок.

Деякі продавці пропонують залишити побутову техніку з доплатою. Якщо вона в хорошому стані, то чому б і ні! Коли мова йде про мільйонну угоду, кілька тисяч гривень вже нічого не вирішують, і деякі покупці придбають на додачу до квартири ваш холодильник або пральну машину. Але якщо ви вже кілька місяців не можете продати своє житло, подумайте, чи варто розмінюватися на дрібниці: може, якраз халявний холодильник і змусить потенційного покупця прийняти рішення на вашу користь.

І посміхаємося!

Краще самим бути присутнім при показі квартири. І тут дуже важливо заручитися підтримкою потенційних покупців. Будете виглядати невесело і негостинно, злитися і мимрити щось невиразне про причини продажу - багатьох людей це відштовхне. Позитивна і відкрита людина, готова все показати, розповісти про себе (в міру), викликає більше довіри і бажання укласти угоду саме з ним.

Ремонт - чисто косметичний

Робити чи не робити ремонт перед продажем? Тут немає однозначної відповіді. Звичайно, стеля з плямами від протікання покупців відлякає. Але витрачатися на дорогий ремонт в хрущовці або панельній дев’ятиповерхівці - справа свідомо збиткова. Вкладення абсолютно точно себе не виправдають. Досить поклеїти недорогі шпалери, побілити стелю і викинути старі меблі. Це дозволить виграти конкуренцію у тих квартир, які виглядають як бабусин варіант.