Готуємо дачу до весни за всіма правилами

В кінці осені дачники залишають свої садові ділянки і будиночки, залишаючи їх сам на сам зі стихією. На даху накопичується сніг, стіни та покрівля покриваються льодом, промерзає водопровід. Правильна підготовка до першої відлиги захистить будинок від вологи, не дасть з'явиться цвілеві грибки.

Розпочати підготовчі роботи рекомендується якомога раніше.

Фронт робіт: оцінка збитків

Головний ворог дачного будиночка - вологість. Особливо часто вона атакує не опалювальні котеджі. З настанням холодів стіни та покрівля промерзають, а перша відлига перетворює лід в калюжі. Вода частково просочується в мікротріщини і зазори, а коли відлига закінчується, знову стає льодом і деформує покриття. Тому підготовка дачі до весни зазвичай починається з провітрювання будиночка і його ретельного осушення.

1. Підвал і мансарда. Підвал - вразливе місце через заглиблене положення і близькість грунтових вод. Якщо на садовій ділянці немає хорошого дренажу, талі води затоплюють підвал. Насамперед перевіряється його стан: якщо він затоплений, воду відкачують, всі речі виносять на сонце. Потім потрібно якісно просушити приміщення, щоб волога не продовжувала руйнувати стіни і фундамент.

Ще одна «слабка ланка» - мансарда або горище. Навіть в опалювальному будинку вони часто заливаються водою з даху при таненні снігів. Процедура підготовки мансарди навесні до сезону та ж, що і для підвалу: провітрити, винести всі меблі, ретельно просушити.

2. Житлові кімнати та господарські приміщення. Вони менше страждають від вологості. Підготовка дачі навесні до сезону для житлових кімнат часто зводиться до генерального прибирання: помити підлогу і стіни, протерти пил, прибрати накопичилася в кутах павутину, вимити вікна. Меблі і килими рекомендується винести на сонці, вибити, ретельно просушити (навіть якщо вони і не виглядають сирими) - це вб’є спори цвілі і відвадить комах, які, можливо, оселилися в оббивці. Після того, як дача прийняла затишний і обжитий вид, настала черга перевірки стану інженерних систем: проведіть тестовий запуск водопостачання та електромереж з мінімальним навантаженням. Зверніть увагу на стан трубопроводу і живильних кабелів на предмет протікання води, або виникнення іскор. Якщо все працює, як і повинно, підготовка дачного будиночка до весни закінчена, переходимо на садову ділянку.

Підготовка ґрунту

Приблизний план з підготовки грунту на дачі навесні до сезону наступного:

- Розпушення верхнього шару.
- Внесення в грунт добрив: зверніть увагу, органічні матеріали (торф, гній) вноситься в уже прогріту землю, а ось фосфати і інші мінерали використовуються відразу, як тільки зійшов сніг.
- Розбивка клумб і грядок, перевірка стану стежок.

А по посиланню купить мотоблок ви зможете вигідно придбати всю необхідну техніку, для того щоб здійснити весняно-польові роботи швидко і ефективно.

Якщо на ділянці є теплиці, вони провітрюються. Часто від недостатньої циркуляції повітря верхній шар грунту в парниках покривається пліснявою. У такому випадку його видаляють і замінюють на свіжу здорову землю.

Займаючись підготовчими роботами на дачі навесні, не забудьте перевірити, як перезимували плодові дерева і чагарники. Загиблі, зламані або просто нежиттєздатні гілки, видаліть, подивіться цілісність кори на стовбурі, якщо вона порушена - зачистите цю ділянку і покрийте спеціальною сумішшю. А ось побілку краще залишити до березня, коли сніг вже повністю зійде і встановиться тепла суха погода.

На допомогу дачникові: обладнання, що спрощує догляд за дачею

Щоб готувати дачу до весняного сезону було просто і швидко, використовуйте секрети і загальні рекомендації. Наприклад:

- щоб меблі не вбирали пилюку, зачохліть їх восени, тоді навесні залишиться тільки зняти і випрати захисну тканину;
- спусіть систему зрошення і водопостачання перед зимою: тоді вона не промерзне, і труби не розірвуться;
- накрийте чагарники і невеликі плодові дерева: вони не зламаються під тяжкістю снігу і не загинуть, якщо вдарять аномальні морози.

Але є і сучасні способи спростити весняне прибирання на дачі. Наприклад, використання повітряних сонячних колекторів. Цей прилад працює за принципом тепловентилятора, і вирішує наступні завдання:

- осушує кімнати: підвал, мансарда швидко просохнуть;
- усуває затхле повітря в житлових кімнатах;
- не дає цвілі розростатися за рахунок підтримки здорового мікроклімату;
- підтримує в будиночку позитивну температуру в зимовий період: він не промерзне, а навесні в ньому не буде конденсату і калюж талої води.

Все це спрощує підготовчі сезонні роботи, а сама дача добре переживе морози. Повітряні сонячні колектори не вимагають підключення до електромережі (працюють за рахунок енергії сонця), тому використовуються без контролю з боку людини. Прилади автоматично вентилюють і обігрівають будиночок протягом всієї зими, а навесні господарі приїжджають на дачу, яка практично не потребує прибирання і ремонту. Чим раніше і якісніше ми готуємо дачу до весни, тим продуктивніше почнеться посадковий сезон, і тим вище буде врожайність восени.