Схильність до алкоголізму і наркоманії може бути прописана в ДНК

Лікування наркоманії та алкоголізму давно перетворилося в окрему галузь медицини і породило цілу індустрію, однак вчені як і раніше погано розуміють, як саме виникає хвороблива залежність. І останні дослідження в цій області вказують на те, що схильність до адиктивної поведінки може бути закладена на генному рівні.

Саме до такого висновку прийшла міжнародна група вчених, в тому числі з Афінського університету і Університету Оксфорда.

Вивчаючи древній ретровірус HK2, який досить рідко присутній в генетичному коді людей, вони виявили, що в ДНК наркоманів він зустрічається в кілька разів частіше. За словами вчених, це служить вказівкою на те, що хвороблива залежність може бути закодована в генах - проте як саме діє цей механізм, ще належить з’ясувати.

Методики лікування аклкоголізму і наркоманії, що застосовуються в клініці MedLux навряд чи спираються на генні аспекти, вім вони вже на протязі багатьох років доказали свою результативність. У всякому разі про це свідчить статистика зростання кількості людей, котрі після лікування і реабілітації в  MedLux зуміли позбавитись цих згубних залежностей.

Вірус задоволення?

Ендогенні ретровіруси людини (HERV) - це частина генетичного коду, що дісталася нам від наших далеких предків у ході еволюції. Здебільшого це так звана сміттєва або надлишкова ДНК, так як функції генів, що входять до неї поки не встановлені.

Деякі дослідники вказували на можливий зв’язок цього “генетичного сміття” з різними аутоімунними захворюваннями та іншими хворобами, в тому числі і окремими видами раку. Однак впевнено підтвердити наявність такого зв’язку поки не вдавалося.

В даному випадку мова йде про незвичайну інтеграцію ретровірусу HK2 (вона зустрічається лише у 5-10% людей), коли він вбудований в ген, що регулює рівень дофаміну в мозку (RASGRF2). Дофамін відомий як гормон задоволення - в малих дозах він дає людині приємні відчуття. Однак цей же гормон може стати причиною розвитку залежності, коли мозок починає вимагати все більшої дози внаслідок вживання наркотиків.

Вчені досліджували дві групи наркозалежних - в Греції і в Шотландії, - тих, що заразилися в результаті своєї згубної звички інфекційним захворюванням. У Греції це був ВІЛ, в Шотландії - гепатит C.

В якості контрольної групи використовували пацієнтів, які отримали ті ж захворювання іншим шляхом, не за рахунок вживання наркотиків.

Генетичний тест показав, що ретровірус HK2 присутній в генах наркоманів в 2-3 рази частіше, ніж у відповідній контрольній групи. За словами автора дослідження Гікас Магіоркініса, це дуже сильна кореляція, хоч вона і не дозволяє стверджувати наявність прямої залежності.

“Ми спеціально використовували дві різні групи, дані яких не можна порівняти один з одним, щоб якомога більше підвищити надійність нашого дослідження, - цитує його видання Popular Science. - Результат підтвердився в обох групах, а можливість такого випадкового збігу практично виключена”.

Вибір чи хвороба?

Тепер вчені хочуть зрозуміти, як саме працює цей механізм: як присутність вірусу впливає на рівень дофаміну і підвищує ризик розвитку залежності. Це не тільки допоможе краще зрозуміти природу захворювання, але підказати нові способи лікування.

Крім того, підкреслюють вчені, це дослідження в черговий раз доводить помилковість стигматизації наркозалежних людей.

Втім, чи допоможе ця робота дійсно змінити упереджене ставлення до хворих людей з боку суспільства, сильно залежить від інших соціальних і політичних чинників, зазначає глава Інституту досліджень інфекційних захворювань Сем’юел Фрідман.