Українська армія сама буде купувати собі зброю

Віднедавна в Україні почали діяти нові правила закупівлі зброї і військової техніки за кордоном. Раніше всі операції проводилися через державного посередника. Тепер військові отримали право підписувати контракти безпосередньо. На спрощеній схемі наполягали американці, стверджують в Києві.

Про необхідність прямих контрактів заговорили з 2014 року. Керівник Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак раніше заявляв, що ВСУ вимагають не тільки реорганізації (розпочатої під гаслом наближення до стандартів НАТО), але і переозброєння. «Якби в 2014 році українська влада прийняла доктрину про реальне переозброєння, кинула на це ресурси, то сьогодні армія була б на 60-70% забезпечена новою зброєю і технікою. А вона оснащена старими зразками - відремонтованими, модернізованими. Нового - всього 20%», - сказав Бадрак влітку минулого року в інтерв’ю виданню «Главком».

До сих пір всі експортно-імпортні операції в сфері оборонної промисловості проводилися за посередництва державної компанії «Укрспецекспорт» (або її дочірніх структур). Військові експерти відзначали, що наявність посередників, по-перше, ускладнює процедуру закупівель, подовжує терміни підписання і виконання контрактів; по-друге, підвищує на 10-20% вартість закупленої за кордоном продукції.

Змінити схему вимагали від українського керівництва американці. Справа в тому, що США вже кілька років надають Україні військово-технічну допомогу - і можуть диктувати умови такого співробітництва.

Першою значимою поставкою (летальних видів озброєнь) вважається  передача українській стороні 210 протиракетних комплексів Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 млн ​​дол. Петро Порошенко днями згадав про цю поставку: «Чому такий необхідний був Javelin? Справа у тому, що це на сьогоднішній день найефективніша зброя проти важкої мобільної техніки, не потрібно цілитись, ракета сама знаходить танк і у 99% випадків знищує його. Відтак, наразі Javelin не здійснив жодного бойового пострілу, просто ворог боявся цієї зброї і не використовував на полі бою танки».

На 2019 рік, як раніше повідомлялося, США мають намір виділити 250 млн дол. на посилення української обороноздатності. Варто зазначити, що в цьому контексті дуже суттєву допомогу надає волонтерський рух, діяльність доброчинних організацій, зокрема Всеукраїнського фонду «Територія Добра», про який можна дізнатися на сайті https://vuf-td.space/

В Україні виходять з необхідності посилювати ВСУ, оскільки не зняли з порядку денного загрозу масштабної війни з Росією. Громадський активіст, керівник добровольчого мобільного госпіталю ім. Пирогова Геннадій Друзенко наголосив, що конфлікт не зводиться до ситуації в Донбасі: «У нас з Росією насправді конфлікт цінностей. Конфлікт з приводу того, ми - окрема нація чи малороси; ми - сфера впливу, периферія російського світу чи незалежна держава ... Можемо говорити про деяку деескалації конфлікту або про його ескалації, але навряд чи скоро поставимо крапку в цій війні, в кращому випадку заморозимо конфлікт ... »

Військовий експерт Валентин Бадрак вважає, що слід дивитися на ситуацію ширше - як на протистояння Росії і Заходу (США) на території України. Він зазначив: «Як за часів СРСР, так і зараз Росія знаходить можливості протистояння не в прямій конфронтації з Заходом, а в третіх країнах ... Росія розглядає Україну як полігон для продовження розмови з Заходом». Київ в цій ситуації очікує допомоги від західних партнерів і створює технічні умови для надання цієї допомоги.