Від зими до зими: як зберігати зимовий одяг

Як тільки приходить весна і наступає тепла днина, ми відразу ж відкидаємо в сторону зимовий одяг, в який куталися щоб зігрітися. А що ж робити з усіма цими светрами, куртками, шубами і дублянками? Їх необхідно заховати до майбутньої зими, тобто відправити на збереження. Якщо ви правильно підготуєте речі до наступного сезону, то вони і виглядати будуть краще, і служити вам будуть довше.

В шафу чи мішок?

У малогабаритних квартирах, якими володіє більшість населення країни, завжди досить складно організувати правильне і зручне зберігання. Більшість людей зберігають зимові куртки, шуби і вовняні вироби в щільно набитих коробках і поліетиленових мішках, нерідко виставляючи все це на відкритий балкон або лоджію. Це не кращий варіант для зберігання одягу, так як він може швидко «зістаритись», а хутряні вироби, швидше за все, втратять свій первинний вигляд і полиняють. Візьміть собі за правило завжди провітрювати річ, перш ніж помістити її в шафу, будь то костюм, плаття, блузка, светр та інше. В такому випадку у вашій шафі завжди пануватиме свіжий, а не затхлий запах.

Ні в якому разі не закладайте речі на тривале зберігання в поліетиленові мішки. Оскільки там немає циркуляції повітря, у речей може з’явитися неприємний, злежаний запах. А найголовніше - там виникають найсприятливіші умови для виникнення молі.

Зберігати зимові речі найкраще в прохолодному місці, там, де є циркуляція повітря. Зазвичай вбудовані шафи, призначені для верхнього одягу, в наших типових квартирах розташовані недалеко від вхідних дверей, тому цілком можна зберігати зимові речі в них. Якщо ж у вас є затінений засклений балкон або лоджія, куди зовсім потрапляє волога, то можете зберігати зимові речі там.

Найкраще тримати куртки, пальто, плащі, шуби та дублянки в мішках з марлі або бавовняної тканини. Можна, звичайно, зберігати їх і в великих паперових мішках господарського призначення, але вони нееластичні.

Зшити мішок з тканини простіше простого. Візьміть марлю або старе простирадло і зшийте з неї звичайний мішок розміром 135 см х 60 см. Повісьте пальто (куртку, шубу, дублянку) на плечики, а зверху надіньте мішок. Для того щоб гачок вішалки зміг увійти, проколіть або проріжте зверху маленьку дірочку. Обов’язково повісьте на вішалку пакетик з антімольним засобом. Тільки в цьому випадку ви зможете на всі 100% бути впевнені, що ваша зимово-осіння обновка, придбана по посиланню пальто женское СПб не втратить свого чудового первозданного  вигляду!

«Техніка безпеки» для гардероба

Светри і куртки виперіть або віддайте в хімчистку. Пальто з драпу, якщо необхідно, теж віддайте в хімчистку. Або, якщо пальто не особливо забруднене, гарненько витрусіть його, потім пройдіться по ньому вологою губкою, щоб видалити пил і ворсинки. Після цього як слід просушіть на протязі і тільки потім вішайте його на зберігання.

З шкіряними пальто, куртками і дублянками поступайте так само, як і з драповим пальто - спочатку злегка протріть річ вологою поролоновою губкою, щоб видалити з неї пил і невеликі забруднення. Потім добре розрівняйте руками пальто, куртку або дублянку і, трохи потягнувши, розгладьте складочки. Дублянку виверніть навиворіт і пройдіться по хутрі одежної щіткою, щоб видалити з нього пил і зайві ворс. Потім знову виверніть дублянку на лицьову сторону. Після цього речі можна поміщати на зберігання.

Найкращий спосіб зберегти шубу з натурального хутра в первозданному вигляді - повісити її, накривши паперовими пакетами або спеціальними кофрами для одягу, виготовленими з «дихаючих» матеріалів, в приміщенні, де температура буде не вище +10 градусів. Однак дотримати такий температурний режим у звичайній квартирі в літню пору практично неможливо, тому потрібно постаратися виділити в шафі хоча б максимально сухий і темний кут цього виробу.

Сьогодні хімчистки пропонують послуги зі зберігання хутра в спеціальних камерах з дотриманням всіх умов для того, щоб ваша норка або бобер не втратили лиску.

Якщо немає можливості звернутися до фахівців, зберегти натуральне хутро можна і своїми силами. Для початку гарненько витрусіть шубу. Непогано було б потріпати її на свіжому повітрі, тільки робити це потрібно дуже обережно. Потім провітріть шубу на легкому протязі і можете її прибирати.

Ароматний штрих

Незважаючи на те, що ви вжили всіх заходів правильного зберігання зимового одягу, вона все ще може бути в небезпеці, якщо ви не захистите її від найлютішого ворога - молі. Тому не забудьте купити ефірне масло лаванди, кедра і кипариса, просочити ними тканинні подушечки або ватні тампони, і розкласти їх по коробках і полкам, де буде зберігатися одяг.

При належному догляді і дбайливому зберіганні ваш одяг прослужить довгу і вірну службу, а це заощадить кошти вашого сімейного бюджету. Крім того, дотримуючись цих нескладних правил догляду за одягом, ваші речі завжди буде виглядати свіжими, без характерного для старого одягу відчуття поношенности. Що, звичайно, тільки створить вам імідж акуратної людини, котра стежить за своїм зовнішнім виглядом. Пам’ятайте, зустрічають по одягу, тому і ваше ставлення до одягу в якійсь мірі буде визначати ставлення до вас оточують людей!