Що необхідно знати при покупці розсади

Як тільки підходить час посадки, багатьох дачників починає хвилювати питання про вірний вибір розсади і її покупці, адже від цього залежить головне - доля майбутнього врожаю.

Що необхідно знати про розсаду при покупці

Щоб гарантовано купити розсаду гідної якості купувати її треба тільки в спеціалізованих перевірених магазинах і розплідниках. Для прикладу,купити розсаду полуниці, а також інших популярних серед дачників культур рекомендується в садовому центрі “Дачный Мир”.  Тут кожен початківець садівник і більш досвідчений завжди може отримати будь-яку консультацію по розсаді і правильному її вирощування, що не завжди можливо отримати на ринку від продавців. Ну і, звичайно ж, бездогання якість при досить поміркованих цінах не може не радувати!

Однак як би нам не хотілося придбати розсаду в розпліднику, це вдається не завжди за різними обставинами. Досить часто ми купуємо її на ринку, і тут нам і знадобляться знання як при покупці вибрати розсаду для отримання в майбутньому бажаного результату. Перш за все, потрібно ретельно оглянути рослину: листя повинні бути добре розвинені з рівномірним забарвленням зеленого кольору. При наявності плям, білого нальоту і скрученого листя, від покупки краще утриматися, так як ці ознаки свідчать про погану якість або можливе захворювання. Також розсада не повинна мати пониклий або витягнувся вид.

Види розсади за умовами вирощування.

Як відомо, ростити розсаду можливо різними способами: в окремій тарі - ящиках і горщиках, прямо в грунті в теплих теплицях. Кожен із способів може на якість розсади вплинути по-різному.

1. Розсада рослин з відкритою системою коріння. У тому випадку якщо розсада вирощувалася в загальній ємності, необхідно при придбанні дивитися щоб оголення коренів не було взагалі, вся коренева система повинна бути в землі. Оголення коріння призводить до небажаних наслідків для рослини, воно пересихає і пошкоджуються. Така розсада обов’язково буде чахнути, хворіти і приживатися на новому місці довго.

2. Розсада ізольована (вирощена в ємностях окремих). Більш прийнятний варіант для придбання - це розсада рослин вирощена в тарі окремо, в горщиках, торф’яних ємностях, стаканчиках. При посадці система коренів у саджанця не отримає травм тим самим приживеться швидко і рушить в зростання.

Таку розсаду можливо, пікували або виростили відразу безпосередньо в ємності окремо, особливої ​​різниці в цьому немає. Головна ознака якості: розсада, вирощена ізольовано завжди повинна мати корінь мочкуватий - сильний, стебло у рослини не гнеться досить товстих розмірів.

Прийоми недобросовісних продавців.

Цілком може статися так: купується начебто якісну розсада, без будь-яких ознак сухоти й дефектів, але в кінці виходить не той урожай що очікувалося. Ми себе починаємо дорікати в тому, що вирощували садову культуру неправильно, але причина криється в тому, що рослина було вирощено неправильно на самому початку свого життя ще, будучи розсадою. І причин цьому безліч:

- Підживлення інгібіторами і азотовмісними добривами. Недобросовісні продавці навмисне перегодовують розсаду азотовмісними добривами для якнайшвидшого вкорінення і додання товарного вигляду.

- Розсада не відповідає заявленому сорту. Буває так, що начебто придбали рослину потрібного сорту, а згодом виростають зовсім не ті сорти що хотілося. Від такої неприємності убезпечити себе можна лише тим, якщо розсаду купувати тільки на фірмах, що спеціалізуються на вирощуванні рослин, де завжди є гарантія на куплену рослину. У приватних продавців на ринку такої гарантії немає, але пообіцяти можуть все що завгодно.

- Розсада переросла. Продаж перерослої розсади досить часте явище, садівники-новачки спокусившись великим гарним листям, в порівнянні з “молодняком”, з ентузіазмом беруть перерослі рослини для посадок на дачі, навіть не замислюючись, що призведе це до негативних результатів. Подібна розсада після висадки в грунт приживається надзвичайно погано, схильна до в’янення. Така розсада, майже завжди оброблена препаратами що прискорюють ріст, і це теж безсумнівний мінус для отримання багатого врожаю до кінця дачного сезону.