Піскоструминна обробка - сучасне ефективне рішення очищення металевих поверхонь

Піскоструминна обробка металу використовується для очищення поверхонь металоконструкцій за допомогою найдешевшого абразивного матеріалу - піску. Причому в процесі абразивної обробки з поверхні металу «змивають» не тільки іржу, окалину і сліди лакофарбових покриттів, але і жирову плівку.

Тому піскоструминна обробка є найдешевшим способом підготовки металоконструкції до фарбування або зварювальних робіт. І в даній статті ми познайомимо вас з технологією піскоструминної обробки та обладнанням, яке використовується в цьому процесі.

Технологія піскоструминної обробки металу

Процес піскоструминної обробки заснований на подачі під тиском повітряно-піщаної суспензії, яку направляють на жорстко закріплену оброблювану поверхню. Обробка металу ведеться за рахунок кінетичної енергії прискорених повітряним потоком найдрібніших абразивних частинок - піщинок. А сам «ріжучий» інструмент - пилова хмара - здатна підібратися до найбільш важкодоступних місць.

У підсумку, з поверхні деталі, що попала під струмінь повітряно-піщаної суспензії, «здувають» не тільки іржу, чи старе лакофарбове покриття, але і жорсткий шлак або тверда окалина. Причому, змінюючи тиск повітря і підбираючи діаметр абразивних частинок, можна регулювати ефективність обробки металу.

Для різних поверхонь підбираються різні швидкості обдування і різні склади абразивного матеріалу. Причому в якості останнього можна використовувати не тільки пісок, але і багатокомпонентні суміші, до складу яких входять електрокорунди, подрібнені шлаки і навіть металевий дріб.

Устаткування для піскоструминної обробки металу

Конструкція піскоструминного апарату досить проста, і складається з:

- Резервуара з абразивним матеріалом.
- Компресора (генератора надлишкового тиску).
- Комплекту шлангів (за якими транспортують стиснене повітря або пилова хмара повітряно-абразивної суміші).
- Розпилювача (піскоструминного пістолета).

А вигідно придбати сучасне ефективне піскоструминне обладнання можна в інтернет магазині Boro.

Як у будь-якої технології, піскоструйка має свої плюси і мінуси. Пов’язано це зі складним виробничим процесом, який вимагає великих площ для роботи, специфічне обладнання, а так само важкі умови праці оператора піскоструминної обробки. Постараємося з’ясувати основні моменти по кожному пункту більш докладно.

Переваги піскоструминного очищення

Одним з основних плюсів даної технології очищення поверхні є її вартість, яка дуже прийнятна і залежить від обсягів і виду обробки. Також такого роду очищення має ряд додаткових переваг, які варто відзначити:

- Найвища якість очищення поверхні. За допомогою такої технології можна обробити металоконструкцію дочиста, не залишивши на ній ні слідів корозії, ні окалини після зварювальних робіт, ні масляних забруднень.

- Великий термін експлуатації покриття, обробленого піскоструминним апаратом.

- Мобільність. Піскоструминне очищення завдяки компактності і невибагливості обладнання застосовується як в стаціонарних, так і в польових умовах.

- У порівнянні з іншими різновидами очищення піскоструйка відрізняється досить прийнятною ціною.

- Очищення здійснюється в найкоротший термін, за який можна обробити досить великі обсяги робіт.

- Екологічність. За рахунок того, що апарат працює без застосування згубних речовин, оброблювані конструкції не представляють шкоди для людини.

- Велика сфера застосування. Агрегат застосовується для шліфування дерева, обробки бетону і металоконструкцій.

Недоліки піскоструйки

- Піскоструминні установки розпилюють досить щільну суспензію абразиву. Тому оператори, які здійснюють піскоструминну очистку, схильні до захворювань дихальних шляхів.

- Велика витрата абразиву і втрата часу на заповнення даними матеріалом пристрою. Піскоструминне обладнання прокачує через себе тисячі кубометрів повітря і абразиву. Отже, таку обробку поверхні не можна назвати енергозберігаючої.