Тонкощі догляду за дахом

Будинок зовні вимагає догляду так само, як і зсередини. При цьому не можна забувати про дах. Плановий огляд покрівлі повинен стати обов'язковим у графіку сезонних робіт кожного власника заміського будинку.

Кожен сезон має на увазі рішення певних завдань: взимку - очищення даху від снігу та криги; восени - видалення з жолобів відсотків і з покрівлі опалого листя та гілок; влітку - додаткова герметизація покрівельного покриття і водостоків. У міру необхідності з поверхні покрівлі також потрібно зчищати будь-яку рослинність (мохи, лишайники).

Зимовий період пов’язаний з додатковими навантаженнями на покрівлю, що залежать від обсягу снігу, що випав. Занадто велика снігова маса може стати причиною деформації покрівлі. Однак видаляти сніг з даху повністю не рекомендується: необхідно залишати захисний шар висотою 20-30 см.

Для очищення даху від снігу потрібно використовувати дерев’яну або пластмасову совкову лопату або спеціальні скребки. Не можна користуватися ломом, сокирою, металевими лопатами, а також розколювати шар обледеніння - це може привести до порушення покрівельного покриття. У місцях примикання покрівельного покриття до стін і парапетів потрібно залишати кромку снігу шириною 50 см, інакше можна пошкодити вертикальну гідроізоляцію.

Навесні і восени покрівлю потрібно регулярно очищати від гілок та опалого листя. Великі гілки видаляють вручну. Листя і дрібні гілки - м’якою щіткою.

Використовувати будь-які гострі предмети як підручний засіб для очищення покрівлі категорично не можна. Ринви, воронки і труби очищаються від сміття після того, як очищена поверхня покрівлі. Будь-яка рослинність на даху в принципі не представляє ніякої небезпеки.

М’яка покрівля стійка до появи мохів та лишайників. Однак відстежувати ці явища не буде зайвим. Найбільш «проблемні» зони - тіньова і північна сторона даху. Видаляється рослинність з даху допомогою спеціальних засобів на водній основі. Спочатку антибактеріальний розчин наноситься на поверхню покрівлі. Через певний час (для кожного засобу встановлено свій проміжок часу), дах промивається водою під сильним напором. Струмінь води повинен бути спрямована зверху вниз. У зворотному напрямку (від низу до верху) вода може потрапити під черепицю і стати причиною протікання покрівлі. Водостоки перед промиванням необхідно очистити від сміття.

Всі роботи по догляду за покрівлею можна виконувати самостійно, дотримуючись при цьому належної техніки безпеки. Компанії, що здійснюють монтаж покрівельного покриття не несуть гарантійних зобов’язань по очищенню покрівлі. Послуги з очищення покрівлі виконують фірми, що спеціалізуються на проведенні подібного роду робіт. Вартість такої послуги залежить від типу покрівлі, терміну її експлуатації, переліку необхідних робіт.

Бажаєте, щоб ваш дах прослужив якомога довше. У цьому випадку він потребує належного догляду, а без ущільнювача Мастер Флеш, який можна замовити на svt-ukraine.com.ua/master-flesh-prohody-krovli, важко досягти цього.