“Магазини без касирів”: Amazon запустить 3 тисячі розумних гіпермаркетів до 2021 року

IT-імперія Джеффа Безоса має намір масштабувати функціонуючу в Amazon Go технологію комп'ютерного зору на великі торгові об'єкти. В якості першого претендента розглядається належить компанії мережу гіпермаркетів Whole Foods, повідомляє видання WSJ.

Варто зазначити, що певні ефективні кроки до автоматизації торгівельної діяльності здійснюються і у нашій країні. У цьому контексті слід відзначити IT-розробки компанії “Швидкі рішення”, зокрема програмне забезпечення BAS ERP Управління торгівлею для України, про яке детальніше можна дізнатися на сайті qdes.com.ua.

Стратегія Amazon означає, що в перспективі всі магазини, що належать ритейлеру-гігантові стануть розумними. Таким чином покупцям не доведеться стояти в чергах біля кас: в роботизованих торгових залах вони зможуть брати необхідні продукти і йти - система самостійно спише кошти за покупку з рахунку клієнта.

Але експерти EnGadget попереджають, що впровадження технології Amazon в мережу Whole Foods буде супроводжуватися труднощами. На відміну від магазинів Amazon Go сюди ходить різний контингент покупців. Ініціаторам новацій належить дохідливо пояснити людям, як користуватися системою самообслуговування і при цьому утримати клієнтів.

Варто зазначити, що перший автоматизований магазин компанія Безоса запустила на початку поточного року з Сіетлі. Спочатку відкриття робомагазіна Amazon Go планувалося на кінець 2017 го, але через технічні неполадки термін був перенесений на пару місяців.

А тим часом блокчейн-стартап INS має намір запустити платформу, за допомогою якої споживачі зможуть безпосередньо купувати продукти харчування у виробників, не вдаючись до послуг магазинів і супермаркетів, - пише видання Venture Beat.

Для реалізації своєї ідеї стартап планує використовувати смарт-контракти на блокчейне. Продажі будуть здійснюватися через «екосистему INS». Виробники зможуть вносити в неї свої товари і контролювати ціни. Передбачається, що виключення посередників допоможе заощадити споживачам на покупках продуктів до 30%. Виробники зможуть скоротити витрати на рекламу до 17%.

Як відзначили представники INS, на поточний момент 7 великих компаній, серед яких Unilever і Mars, зацікавилися новою платформою. Ще 500 уклали зі стартапом договір про наміри. В компанії INS хочуть запустити проект до кінця поточного року. Спочатку послуга буде доступна в великих містах ЄС, Східній Європі і США.

А тим часом на сайті qdes.com.ua ви можете дізнатися про найефективніші на сьогоднішній день системи обліку для різних сфер бізнесу.