Автономна каналізація. Красиве рішення некрасивого питання

На даний момент вирішальним фактором у виборі ділянки для заміського будинку є наявність підключення до газопроводу, а також електрифікація території. А ось про каналізацію давно вже ніхто всерйоз не замислюється, адже зараз вже існують розвинені технології виробництва комплектуючих і устаткування для організації автономної каналізації на ділянці.

Автономна каналізація для дачі - це очисна споруда, призначене для фільтрації побутових відходів, саме вона дозволяє життя людини за містом зробити максимально комфортним. Вибирати каналізаційну систему очищення стоків потрібно, виходячи з ряду умов, таких як наявність або відсутність електрики на дачі або ділянці, загальне число користувачів, розміри прибудинкової території, рельєф місцевості і так далі. Знайти ж підходящу модель автономної установки очищення води, можна, провівши порівняльний аналіз переваг і недоліків існуючих варіантів. У всякому разі, варто звернути увагу на пропозиції на konard.ua від компанії «Конард», саме їх септики ідеальним чином поєднують найвищу якість, функціональність і доступну вартість.

Втім, вибираючи автономну каналізвцію, людина стикається з цілим рядом поширених міфів, розберемося, що з цього є правдою, а на що не варто звертати увагу.

Перший міф: «Наша система повністю автономна і не потребує регулярної відкачування, тому про асенізаторську машину можна забути»

Багато продавців і виробники септиків запевняють потенційних клієнтів, що встановивши на ділянці автономну каналізацію, вони можуть забути про асенізаторську машину. Або вони помиляються, або навмисно лукавлять.

Насправді побутові стічні води містять біологічно нерозкладні домішки. Навіть в найменшій установці їх утворюється по 120-150 літрів на рік. При цьому за 4-5 років в нижній зоні установки накопичується близько 200 літрів піску, який системою видалення осаду не виводиться. Пісок займає до 20% її і без того маленького обсягу. Видалення з дна секції установки розмірами 0,5 х 0,5 м і глибиною майже три метри злежалого за роки піску стане практично нерозв’язним завданням. Щоб уникнути цього, передбачте септичну камеру в системі очищення стічних вод. Крім того, розгляньте можливість в’їзду на ділянку асенізаторської машини

Другий міф: «Очищену воду можна використовувати для поливу городу або миття машини»

Фахівцям давно відомо, що біологічні очисні споруди розраховані тільки на видалення з води органіки. А видалення всього іншого - не більше, ніж корисний супутній ефект, розрахунку практично не піддається через неймовірну складність процесу, що протікає. В принципі, його можна звести до поглинання забруднень поверхнею активного мулу (тобто мікроорганізмами) і супутнім біохімічних реакцій. Експерти радять утилізувати надлишковий активний мул з автономної каналізації на мулових майданчиках міських очисних споруд.

Напевно кожному, хто цікавився локальними очисними спорудами, не раз в якості його плюса приводили аргумент, що очищену системою воду можна використовувати для поливу свого городу або миття машини. Змушені вас засмутити: воду доведеться додатково знезаражувати.

Третій міф: «Активний мул з системи можна використовувати на ділянці в якості добрива»

Всі очисні споруди для котеджів використовують біологічний метод очищення. Іншими словами, в них культивуються мікроорганізми, що руйнують органічні забруднення. А органічні забруднення можуть бути рослинного та тваринного походження. Останні характеризуються досить значним вмістом азоту.

Надлишковий активний мул може бути використаний в якості добрива після спеціальних процедур його знезараження і компостування. На замітку, в середньому в системі продуктивністю 1м / добу за три місяці утворюється рідкого осаду 50-100 літрів.

Четвертий міф: «Система буде працювати навіть під час відключення електроенергії»

Можливість роботи під час відключення електроенергії залежить від типу системи. Тому фахівці рекомендують при виборі аераційних установок передбачити можливість підключення альтернативних джерел подачі електроенергії.

П’ятий міф: «Незалежна система має ступінь очищення 98%»

Незалежна система являє собою септик з вбудованим біологічним фільтром, що здійснює тільки безкиснев очищення. Ступінь очищення стоків в таких спорудах становить 50-60%. Після цього стоки повинні пройти грунтове доочищення, де вони і будуть збагачуватися киснем. Без цього дані системи заборонені до установки. Існують спеціальні нормативи, які слід дотримати, інакше ділянка через невелику кількість часу може перетворитися в болото. Тому даний вид установок можливий тільки при наявності місця на ділянці для пристрою доочищаючих полів.

Майбутньому власнику системи автономної каналізації необхідно з’ясувати характеристики передбачуваного обладнання. Далеко не всі види очисних споруд здатні очистити стік до необхідних показників, навіть якщо у продавця є відповідний сертифікат і позитивний гігієнічний висновок. Тільки досвід експлуатації і надійність фірми постачальника можуть бути гарантією того, що очисні споруди будуть працювати якісно.