Майбутнє доріг: рідкий «лежачий поліцейський»

Водії наближаються до «лежачих поліцейських» одним з трьох способів. Або вони зберігають швидкість і переїжджають через перешкоду, не замислюючись про підвіску своєї машини. Або скидають швидкість до прийнятного рівня, дозволяючи машині плавно переїхати нерівність. Або гальмують дуже різко, змушуючи тих, хто їде позаду зробити те ж саме.

До речі, на сайті https://www.goodzon.kh.ua/product-category/dorojnoe-oborudovanie/lejachiy-policeyskiy/ можна вигідно купити сучасні системи «лежачих поліцейських».

Концепт під назвою Bumpfree Dynamic Speed ​​Bump в майбутньому може змінити ставлення водіїв до обмежувача швидкості. Пристрій дозволить автомобілістам, які їдуть на адекватної швидкості, перебратися через горбик без перешкод, але всім іншим він «нагадає» про необхідність дотримуватися швидкісного режиму, створивши те відчуття, яке виникає під час подолання звичайного «лежачого поліцейського» - але без удару.

Подібно перешкодам, що автоматично втягуються, якщо автомобіль рухається на невеликій швидкості, Dynamic Speedbump розроблений, щоб заохотити водіїв, які дотримуються належного швидкісного режиму. Внутрішні відсіки «лежачого поліцейського» будуть наповнені неньютоновскою тиксотропної рідиною, яка негайно реагує на швидкість, з якою автомобіль під’їхав до перешкоди і так само негайно нагадує автомобілісту, що він веде машину занадто швидко.

Додаткові деталі на зразок двушарового покриття камер допоможуть продовжити життя пристосування і дозволять використовувати його в різних умовах.

Поки випробування продемонстрували багатообіцяючі результати при використанні різноманітних конструкцій самого перешкоди, різних рідин і швидкостей наближення.

Очікується, що Bumpfree Speedbump буде найбільш корисний в районах, де швидкість пересування повинна залишатися на безпечному рівні, наприклад, біля лікарень або шкіл і в місцях, де машини перевозять цінні вантажі або людей. Виготовлені, в основному, з переробленої гуми, динамічні «лежачі поліцейські» можуть бути бути оброблені так, щоб вдало вписуватися в навколишній ландшафт.

Цікаву конструкцію лежачого поліцейського розробила компанія Edeva з Швеції. Ця конструкція виконана не у вигляді горба, а у вигляді канавки. Причому такою стає тільки в разі необхідності. Ідея Actibump досить проста. Система дізнається про порушення швидкісного режиму завдяки датчикам, які встановлені в дорожньому покритті на під’їзді до конструкції. Якщо швидкість автомобіля перевищує встановлений ліміт, металева пластина, яка лежить поруч із дорогою, іде в асфальт на глибину в шість сантиметрів. Як результат, колеса потрапляють в штучну яму, підвіска автомобіля отримує відчутний удар, а недбайливий водій прикидає, у скільки йому обійдеться майбутній ремонт.