Міфи і правда про натяжні стелі

Мабуть, жоден будівельний матеріал не оточений такою кількістю чуток, як натяжні стелі. Послухати виробників - так це універсальне полотно, що ідеально вирішує всі ваші біди: від звукоізоляції в кімнаті до алергії на кішок. Якщо звернути увагу на аргументи противників, стає страшно жити в світі, де є таке абсолютне зло: і здоров'ю мовляв шкодить, і атмосферу псує, і мало не суїцид провокує!

Бажаєте оздобити квартиру натяжною стелею? Рішення вірне - а ось сайт, де ви зможете по найкращій у Києві вартості замовити встановлення ПВХ і тканинних стель різних факур, кольорів, найоригінальніших конструктивних рішень.

Проаналізуймо всі відомі факти про натяжні стелі, щоб відокремити міфи від реальності. Почнемо найбільш популярного і “розкрученого” питання.

Шкода для здоров’я

Є думка, що через хімічний склад ПВХ-плівки, вона виділяє токсичні речовини, якими вам доведеться дихати. Так, їх не можна назвати натуральним матеріалом. І, власне, що з того? Вас же не змушують жувати це покриття або підпалювати, щоб отримати насолоду від незабутнього хімічного ароматом? У простій пластиковій пляшці, з якої ви п’єте мінералку, не менш “небезпечних” хімічних речовин - але це чомусь нікого не бентежить.

Тому якщо ви дотримуєтеся правил експлуатації натяжних стель, боятися нічого - вони абсолютно безпечні.

Легко рвуться

Противники стверджують, що цей матеріал легко рветься. Виробники б’ють себе кулаком в груди і кричать, що матеріал здатний пережити апокаліпсис. Хто правий? Як не дивно - і ті, і інші. З одного боку, тонку ПВХ-плівку нескладно пошкодити гострим предметом. З іншого - вона добре витримує тиск. Тому якщо у вас немає звички кидати в стелі дротики для дартсу або займатися художньою різкою по полотну, сміливо вважайте це твердження міфом.

Рятують від потопу

А ось це чиста правда. Але з невеликими нюансами: важлива повна герметичність, яка досягається якістю і технологією установки натяжних стель. Якщо ви не порушите її, то покриття може витримувати до 100 літрів води на 20 кв.м.

Втім, рекомендується не проводити випробування на міцність - при перших ознаках потопу перекривайте воду по стояку і телефонуйте майстрам - вони допоможуть злити її так, щоб не пошкодити полотно. В іншому випадку вам доведеться робити ремонт.

Горить як папір

Повірити в це може тільки людина, яка не тільки абсолютно не знає хімію, а й жодного разу не бувала біля багаття. Напевно, кожен бачив, як деформується і тліє пластикова пляшка або одноразовий посуд. Те ж відбудеться і з натяжною стелею - через свій хімічний склад вона просто не може спалахнути. Звичайно, і в повільному плавленні приємного мало - різкий запах, токсичні випари.

До речі, про запах ...

Існує думка, що натяжні стелі видають неприємні аромати. Чи це правда? В якійсь мірі так. Навіть якісна ПВХ плівка дійсно досить відчутно пахне. Однак вже через пару днів ситуація виправиться і від запаху не залишиться і сліду. Зрозуміло, це актуально якщо ви придбали перевірену продукцію відомого бренду - китайський “ноунейм” може смердіти до півроку і є абсолютно неприйнятним для використання в житлових приміщень.

Провисають з часом

Як ви собі це уявляєте? В один прекрасний день заходите у вітальню, а стеля опустилася на рівень середини кімнати? Так, з часом властивості матеріалу втрачають в якості. Однак гарне натяжне полотно, яке експлуатується належним чином, не провисне ні за яких умов. Ви ж не збираєтеся регулярно намагатися затопити свою квартиру або розводити в приміщенні багаття, щоб температура вплинула на щільність матеріалу?

Вигорають і вицвітають

Ще один вигадка, пов’язана з технічною неписьменністю або бажанням очорнити натяжні стелі. Так, з часом колір може потьмяніти. Однак для цього необхідно дотримуватися ряду умов: уникати термічного впливу, чищенню агресивними миючими засобами, тощо. Тобто, така неприємність трапиться тільки, якщо зробити те, що строго заборонив виробник!

Не можна використовувати зі звичайними лампочками

В якійсь мірі це правда. Краще придбати світлодіодні світильники. Однак якщо ви використовуєте підвісну люстру, в якій лампочки знаходяться на відстані не менше 15 сантиметрів від поверхні - чому б і ні? Просто переконайтеся, що вони не гріють полотно і все буде в порядку.

Можуть викликати алергію

Якщо ви вирішили встановити тканинну натяжну стелю, такий розвиток подій цілком ймовірний. Правда, алергія з’явиться не на покриття, а на накопичену в ньому пилюку.

Показово, що багато сімей, де є алергіки, вибирають ПВХ-плівку як найбільш гіпоалергенну. Втім, як відомо, каталізатором хвороби може стати що завгодно - від будівельного клею до найдрібніших частинок сміття.

Тремтять при відкритті або закритті дверей

Ось тут відповісти однозначно не можна. Так, така проблема буває. Однак найчастіше це пов’язано з помилками на етапі монтажу і нещільним кріпленням.

Не можна тримати в неопалюваному приміщенні

Насправді можна. Так, при низьких температурах властивості покриття псуються. Однак є нюанс - для цього потрібно опустити їх до -45С. Чесно кажучи, важко уявити приміщення з таким мікрокліматом.