Типові помилки при утепленні фасаду приватного будинку

Ні для кого не секрет, що теплоізоляція - досить простий спосіб зберегти тепло в будинку і уникнути багатьох проблем, пов'язаних з підвищеною вологістю і холодом.

Основні вигоди теплоізоляції будинку: підтримка оптимальної температури всередині приміщення, скорочення витрат на опалення (можна досягти результату до 50% менше тепловтрат), тривала експлуатація приватного будинку в відмінному житловому стані. Звичайно, найкраще доручити теплоізоляційні роботи досвідченим фахівцям, наприклад з компанії Keramodim, вони точно знають як швидко зробити фасад, а головне - якісно, і без зайвих переплат.

Утеплити будинок власними силами - теж варіант, але у цьому випадку можна допуститись фатальних помилок, які приведуть до досить поганого результату. Як наслідок - марно витрачені кошти, час, праця, і повне розчарування! Розглянемо ці помилки докладніше.

Неправильний розрахунок товщини і кількості утеплювача

Ця помилка найперша за значимістю, адже багато людей самостійно утеплюючи будинок, купують приблизну кількість доступного за ціною утеплювача. Неправильно думати, що наклеївши теплоізоляційний матеріал на всю площу стін, він вже буде відмінно працювати і зберігати тепло. Щоб отримати бажаний результат дуже важливо покласти достатньо утеплювача правильної товщини. Економія може зіграти злий жарт і дешевий продукт виявиться неефективним для вашого будинку.

Деяким фасадам досить утеплювача товщиною 5 см (стіна з газобетону), але іншим мало і 10 см для гарної теплоізоляції. Розрахунок повинен проводитися з урахуванням матеріалу і товщини стін будівлі. Прийнятна товщина для регіону нашої країни - товщина пінопласту або мінеральної вати 10 см.

Ігнорування підготовки основи

Етап грунтування дуже важливий на початку робіт по теплоізоляції. Правильна грунтовка, вирівнювання поверхні і очищення від забруднень допоможуть уникнути появи тріщин, здуття і інших проблем на фасаді будинку. Крім естетичної функції цей етап носить підготовчий характер для утеплення фасаду.

Утеплення будинку зсередини

Звичайно, багато людей все ж збирають важливу інформацію з утеплення будинку до проведення робіт. Однак не рідкі випадки, коли приймається рішення по утепленню приміщення зсередини. Зовнішнє утеплення має масу переваг, а ось внутрішнє може створити додаткові проблеми.

Важливий мінус внутрішнього утеплення - зменшення простору кімнат. Особливо помітний він буде на маленькій площі. Крім цього мінуса внутрішнє утеплення прирікає зовнішні стіни будинку на замерзання і зрушує точку роси вглиб утеплювальних шарів.

Також може знадобитися додаткова вентиляція і все це займе більше часу, сил і нервів. Вибираючи між цими двома видами утеплення, завжди віддайте перевагу зовнішньому утепленню фасаду приватного будинку.

Недбале укладання утеплювача

Цю помилку часто допускають люди, які звертаються до дешевих фахівців і приватним бригадам без досвіду подібних робіт. Довільне наклеювання утеплювача з залишеними зазорами порушує ізоляцію і руйнує ефект термоса. Плити утеплювача повинні бути розташовані максимально щільно і рівно. Тому варто стежити за проведеними роботами і відмовитися від послуг при виявленні дір або помилок.

Неякісне і невідповідне кріплення

Різний матеріал-утеплювач має досить точну і певну технологію кріплення на стіни. Перш ніж починати процес утеплення, варто переконатися, що ви розумієте всі нюанси і правила: як і що клеїти / кріпити / армувати, яка правильна послідовність шарів і рівнів. Армування сітки на непідготовлений пінопласт, економія на використанні дюбелів (частіше при утепленні пінопластом), найдешевший клей - часті помилки, які виллються в додаткові витрати і нерви.

Залишити підвал без утеплення

Роль підвалу в теплових втратах будинку досить значна. Багато людей про це забувають і ігнорують його утеплення. Але це непомітне приміщення обов’язково нагадає про себе після завершення теплоізоляції фасаду житлового будинку.