Трамп підписав указ про розвиток штучного інтелекту в США

Америка - безумовний лідер в сфері штучного інтелекту (ШІ), проте в країні досі не прийнята стратегія розвитку цієї сфери. Новий указ вирішує цю проблему, але тільки частково. Влада США визнала важливість розробок, але держфінансування на це виділяти поки не готові.

Розвиток мінус фінансування

Білий дім представив першу офіційну постанову про розвиток технологій штучного інтелекту в країні. Указ під назвою «Американська ШІ-ініціатива» підписав президент США Дональд Трамп.

Уряд закликає вводити навчальні програми для розробників, розширити доступ до баз даних і хмарним системам і співпрацювати з іншими країнами в цій галузі. Однак документ не ставить конкретних цілей і термінів і не пояснює, як буде відслідковувати успіхи.

Але головна проблема, як пише New York Times, - це відсутність фінансування. Указ не зачіпає питання інвестицій, а лише рекомендує адміністративно-бюджетному управлінню «віддати пріоритет» фінансування інноваційних розробок.

Критики назвали проект Трампа символічним жестом і напівзаходом, який не зробить істотного впливу на розвиток ШІ в країні.

США зараз вважаються лідером галузі, за ними слідує Китай. Однак КНР ще в липні 2017 року оголосила, що планує до 2030 року створити ринок систем машинного навчання вартістю $ 150 млрд і стати безумовним лідером. Муніципальна влада Китаю також обіцяє вкласти кілька мільярдів доларів. Наприклад, Тяньцзінь має намір створити фонд розвитку машинного навчання на суму майже $ 17 млрд. Для порівняння: Євросоюз планує з 2018 по 2020 вкласти в штучний інтелект менш $ 2 млрд.

Всього на даний момент стратегії впровадження ШІ представили 18 країн, половина з яких пообіцяла вкластися в індустрію. Суми при цьому розрізняються - деякі, наприклад, Австралія і Данія, готові витратити всього $ 20 млн, а Південна Корея має намір інвестувати майже $ 2 млрд.

Абстрактні плани

Експерти підкреслюють, що американському указу не вистачає конкретики. Як зауважує Popular Science, основний посил документа можна висловити однією фразою: «Більше займайтеся ШІ».

Деякі державні відомства вже досліджують нові технології, але поки лідирує в цій сфері Міністерство оборони. У той же час багато дослідників йдуть з держкомпаній і віддають перевагу ІТ-корпораціям, таким як Google і Amazon.

Указ також не стосується проблеми регулювання алгоритмів, хоча раніше Microsoft закликала уряд взяти під контроль хоча б найбільш резонансну ШІ-технологію - системи розпізнавання осіб.

Поки США і Китай перевершують більшість країн за кількістю навчальних програм, наукових публікацій і вакансій в сфері штучного інтелекту. Однак конкуренція між країнами загострюється. За останніми даними, китайські ІТ-гіганти вклали в ШІ в 10 разів більше американських. Компартія також підтримує проекти, пов’язані з розробкою алгоритмів.

Правильно розставити акценти серед величезної маси різноманітної інформації вдається далеко не кожному ЗМІ. Журналісти Akcenty Media вміють в бурхливому потоці економічних, політичних і культурних новин обрати для своїх читачів найважливіше, найактуальніше і найцікавіше.