Сильне резюме: чим можна взяти німецького роботодавця

Резюме - перша можливість кандидата на вакансію заявити про себе. Але яка інформація перш за все викликає інтерес у німецьких менеджерів по персоналу? Вчені з мюнхенського Інституту економічних досліджень ifo провели експеримент, щоб з'ясувати, як рекрутери приймають рішення.

Фіктивні резюме, реальні роботодавці

Для участі в ньому шляхом репрезентативної вибірки вони відібрали 579 менеджерів по персоналу, що представляють різні сфери бізнесу і підприємства різної величини. Перед кожним була поставлена ​​задача: розглянути резюме тільки двох фіктивних кандидатів і вибрати одного з них для подальшого особистої співбесіди. Йшлося про вакансії для початківців фахівців. Половина претендентів - випускники шкіл, які хотіли б пройти виробниче навчання. Інша половина - випускники вузів з дипломом бакалавра за спеціальністю “Економіка підприємства”.

Дані вигадані кандидати були розділені на три категорії: рівень знань, соціальні навички і зрілість. Вчені в рандомном порядку варіювали інформацію, що стосується академічної успішності, стажувань і професійного досвіду, володіння іноземними мовами, знання комп’ютера та громадської активності. Для об’єктивності в графі “стать” в кожній парі резюме інформація була однаковою, а кандидатам дали звичайні німецькі імена. Після закінчення експерименту також було проведено опитування серед його учасників, в ході якого рекрутери роз’яснили, на що вони звертають увагу на першому відбірковому етапі.

Головне - оцінки?

Загальний висновок, який зробили вчені з Інституту економічних досліджень, - для рекрутерів важливі всі три категорії. Який фактор в якої з категорій має вирішальне значення, залежить частково від рівня освіти і статі.

Знання мов і програм електронної обробки даних в оцінці важливіше для дівчат. А от у випадку претендентів чоловічої статі менеджери по персоналу більше звертають увагу на те, наскільки зрілою є їх особистість. Особливо це стосується вакансій для профнавчання. Перевага віддається кандидатам постарше. Півроку різниці у віці вже можуть вплинути на рішення рекрутера.

Якщо для профнавчання вік багато що вирішує, то про таких якостях, як надійність і обов’язковість в разі випускників вузів свідчить їх професійний досвід. Чим довший стажування, тим краще.

“Один місяць практики, три або п’ять місяців - це істотно впливає на рішення” за “або” проти “кандидата”, - зазначає в інтерв’ю DW професор Людгер Вёсман (Ludger Wößmann), співробітник інституту ifo і один з авторів дослідження. - Знания в сфері IT, що виходять за рамки стандартних програм Microsoft Office (наприклад, знання HTML або редактора Dreamweaver), принесуть додаткові бали під час подачі заявки на профнавчання. Знання англійської мови в цьому випадку також допоможе. Зате випускники вузів за рахунок володіння англійською навряд чи зможуть виділитися на загальному тлі. Англійська мова, як і знання комп’ютерних програм, відноситься до стандартних вимог до фахівців з вищою освітою. А ось знання другої іноземної (німецька мова в цьому дослідженні не вважалася іноземною) дає перевагу перед конкурентами. У фіктивних резюме вказувалися знання французької або іспанської мов.

Пошук роботи: як поліпшити шанси

Соціальні навички підвищують шанси кандидатів з обох груп. У разі профнавчання участь в суспільному житті робить на майбутнього роботодавця такий же сильний ефект, як і високий середній бал атестата. Це означає, що соціальна активність може компенсувати погані оцінки. Однак у випадку випускників вузів вона великого значення не має.

Вчені припускають, що роботодавці звикли до такої інформації в резюме і вважають її продуманою стратегією претендентів. Як показало дослідження ifo, рекрутерам набагато важливіша ступінь інтенсивності спілкування з людьми в рамках громадських проектів, в яких бере участь претендент. Робота з дітьми та людьми похилого віку, наприклад, приносить свої плоди і при працевлаштуванні. Зате хобі, що не відносяться до соціальної активності, знаходяться на периферії уваги рекрутерів. Любителю спорту, втім, може пощастити.

“Але і тут є різниця: вкажете ви плавання або футбол. Командні види спорту позитивныше впливають на рішення рекрутерів”, - упевнений Людгер Вёсман.