Який мед є корисний

Пасічники радять починати день з ложечки меду. Цей унікальний продукт активізує захисні сили організму, зміцнює імунітет, збільшує працездатність і допомагає боротися зі стресами. При цьому мед - єдиний продукт на землі, який не псується. Це здається неймовірним, але він може зберігатися без втрати смакових якостей 1000 і більше років, у цьому переконують археологічні розкопки вчених.

Смачний і корисний - саме такий мед, а також велике різноманіття ласощів з нього пропонує ТМ Правильний Мед. Це дійсно якісний продукт, турботливо зібраний на сімейних пасіках в екологічно чистому районі Одеської області.

Однак їсти його можна не всім і не завжди. Останні дані вчених говорять про те, що не всі види меду однаково корисні, а деякі і зовсім є отруйними.

Вибір меду: який продукт корисний

Всі види меду по ботанічному походженням можна розділити на три категорії: квітковий, падевий і п’яний мед. Найсмачнішим, ароматним і здоровим продуктом при цьому вважається квітковий мед.

1. Квітковий мед. Бджоли збирають його з квіток липи, акації, соняшнику та інших рослин. Визначити якість такого продукту нескладно. Так, найпоживнішим з точки зору змісту необхідних організму речовин є мед темного кольору. У ньому більше йоду, міді, заліза і кобальту ніж в світлому продукті. Однак це не означає, що світлі сорти приносять менше користі організму. У кожного виду меду свої характеристики і унікальний склад.

Насичена колірна гамма і ледь терпкий, вишуканий смак у гречаного меду. Його колір може варіюватися від насичено-жовтого до бордового відтінку. У складі - величезна кількість заліза, тому його радять включати в меню харчування людей, які страждають на анемію.

Не менш корисний, але ще більш темний - каштановий мед. У нього в’язка густа текстура і смак з гірчинкою. Причому, чим довше зберігається мед, тим густіше він стає. У процесі кристалізації цей сорт набуває структуру желе. Цей мед радять вживати для якнайшвидшого відновлення імунітету після затяжної хвороби або перенесених інфекційних захворювань.

2. Падевий мед. Назва цього виду меду походить від слова «долина», так пасічники називають липкі солодкі краплі рослинного соку, які бджоли збирають на корі дерев і листках рослин. Збір починається в той момент, коли не вистачає квіткового нектару - наприклад, в сезон дощів. На відміну від попереднього виду меду, смак падевого помітно програє: у нього інша структура, а ось цінність для здоров’я така ж. Просто якість меду нижче.

Так, падевий мед можна відрізнити по темному відтінку, слабкого аромату або його відсутності зовсім. В консистенції проглядаються кристали різної величини. Такий мед активно використовують в кулінарії для приготування солодких десертів, других страв і салатів. Його ж застосовують в косметології, включаючи до складу кремів, масок для обличчя, скрабів та препаратів для салонних процедур.

3. П’яний (отруйний) мед. Відрізнити цей вид меду від двох попередніх досить складно, і іноді це посильно тільки професіоналові. Здогадатися про те, що перед вами не найкорисніший продукт можна тільки з легкої гіркоти і відсутності типового аромату. Запах п’яного меду нагадує аромат паленого цукру.

Але чому у нього таку назву і які претензії у експертів до його складу? «П’яним» мед називають тому, що він «одурманює», викликає запаморочення і головний біль, серед інших неприємних симптомів - нудота і блювота, судоми. На щастя, через 48 годин симптоми отруєння проходять самостійно.

Для бджіл цей різновид меду абсолютно безпечний, а ось на людину робить негативний вплив. Збирають бджоли пилок і нектар з рослин сімейства вересових - азалії, рододендрона, аконіту і багна.

Дурманні властивості п’яного меду забезпечили йому «квиток» на сторінки історії. Так, існують свідчення, що одного разу п’яний мед звалив з ніг цілий легіон римських солдатів! На щастя, зустрічається цей продукт нечасто. Про нього не з чуток знають жителі Кавказу і гірської місцевості в середній і північній Японії.