Роботи-помічники в японських будинках престарілих

Традиційна картинка: в будинку для літніх людей Сінтомі (Shintomi) в Токіо чоловіки і жінки сидять в колі і співають під керуванням не інструктора, а Пеппера - окастого робота-гуманоїда, створеного компанією SoftBank.

Японія - лідер в галузі робототехніки, але також і стрімко старіюча нація. Багато хто бачить великий потенціал в «carerobos» - роботах, які піклуються про літніх людей.

Понад чверть населення країни - це громадяни у віці старше 65 років і працівники будинків для людей похилого віку знаходяться в скрутному стані, адже проблем по догляду за людьми похилого віку додається, а рук не вистачає. На допомогу приходять роботи і пристосування, які допомагають персоналу справлятися з «важкими» пацієнтами, а також служать помічниками в сфері комунікацій.

Насправді, не всі можуть придбати персонального робота-помічника, тоді як будинки для людей похилого віку часто отримують фінансову допомогу від держави і таким чином долучають до роботи робототехніку.

Поки ринок невеликий. В даний час близько 5000 медустанов проводять випробування робообладнання.

Пан Йошукі Санкай, власник компанії Cyberdyne, фірми з виробництва робототехніки, яка робить деякі з найдорожчих моделей, каже: «Коли молодий Стів Джобс представив світу перший персональний комп’ютер, багато говорили, що у нього теж не було ринку». Підприємець натякає про великі перспективи подібної техніки в світі, і в Японії, зокрема.

У Сінтомі і в інших будинках велика частина використовуваної роботехніки допомагає працівникам піднімати, переміщати і контролювати своїх літніх пацієнтів. Наприклад, ліжко від Panasonic розбивається на дві частини, одна половина перетворюється в крісло-коляску. Костюм для поперекової підтримки Cyberdyne реагує на біоелектричні сигнали від тіла користувача і допомагає обслуговуючому персоналу при нахилах і підйомах. Датчики над ліжками попереджають працівників, коли пацієнт наближається до краю і ризикує випасти. У деяких будинках екскреторні датчики на тілі контролюють рухи кишечника, щоб передбачити, коли комусь потрібен туалет.

Роботи для комунікацій, є одними з найбільш популярних в будинку Сінтомі. Наприклад, Sony Aibo, робо-собака замінює стареньким домашнього улюбленця.

Багатоцільові роботи, такі як Пеппер, здаються особливо перспективними. В інших компаніях ці роботи-гуманоїди спеціалізується на обслуговуванні клієнтів. Але в будинках для людей похилого віку Пеппер розмовляє з пацієнтами і спостерігає за коридорами вночі, а також веде заняття і показує вправи.

До речі, в Японії було проведено анкетування загальнонаціонального масштабу, яке виявило, що використання роботів допомагає майже 30% жителям країни стати більш активними і незалежними.