Крізь темні окуляри. Чим захистити очі від сонця

Як же ми всі скучили за сонцем! Не дивно, що його поява на небосхилі викликає у нас майже дитячий захват! Але не втрачайте пильність і будьте обережні - агресивний ультрафіолет небезпечний для очей. Щоб безпечно насолоджуватися сонячними променями, давайте вибирати правильний "літній одяг для очей"!

Головний елемент

Найголовніше в окулярах від сонця - це категорії захисного фільтра. Їх декілька. Для міста і погожих днів у нашій кліматичній зоні підходить категорія, що позначається цифрою 2: такі лінзи пропускають 18-43% сонячного світла. Якщо ви збираєтеся до моря, потрібно придбати окуляри з категорією 3: їх світлопропускна здатність - 8-18%.

Найвища ступінь захисту сітківки ока від руйнівного світла позначається  цифрою 4. Вона потрібна альпіністам, любителям серфінгу і водних лиж, проте деякі офтальмологи рекомендують таку ступінь захисту використовувати в сонцезахисних окулярах для дітей до трьох років, якщо ви вивозите їх до моря.

Знайти заповітну цифру можна, дослідивши маркування на дужках, а також прочитавши етикетку або інструкцію, що додається до окулярів. Зрозуміло, якщо ви купуєте цей предмет в салонах оптики, а не в звичайному магазині або на вуличному лотку.

Ще один важливий момент - спеціальне покриття лінз. Якщо ви часто працюєте на дачній ділянці, є сенс придбати сонцезахисні окуляри з покриттям лінз, відштовхуючим пил, бруд і воду. А при схильності до алергії потрібно придбати окуляри з протиалергенним покриттям (його наявність підтверджує спеціальний сертифікат).

Щодо місць придбання, уникайте ринків, лотків і інших проявів вуличної торгівлі, там здебільшого лише сумнівний фальсифікат, а отже небезпечний для здоров’я ваших очей. Краще віддайте перевагу інтернет-магазину https://glasses.zp.ua, де вам запропонують дійсно оригінальні, якісні сонцезахисні окуляри відомих брендів.

Життя не в рожевому світлі

Колір лінз - важливий фактор для здоров’я очей і комфорту. Окуляри з коричневими скельцями мають здатність більше фільтрувати світло, підвищують контрастність зображення. Завдяки сірому кольору досягається більш природнє відтворення кольорів. Зелені лінзи найбільше мінімізують внутрішньоочний тиск. А ось окуляри такі модні окуляри з блакитними скельцями лікарі не рекомендують через їх вкрай негативний вплив на сітківку ока, це стосується і рожевого кольору, який допустимий лише у випадку неяскравого сонячного випромінювання.

Персональний вибір

Кілька порад з приводу вибору сонцезахисних окулярів тим, у кого є проблеми із зором або є інші важливі особливості.

Якщо ви носите контактні лінзи з УФ-фільтром, то врахуйте, що вони закривають лише область сітківки ока, а не все очне яблуко, тому додатково вам необхідні звичайні сонячні окуляри.

Для тих, хто постійно користується окулярами з діоптріями, оптимальний варіант - фотохромні лінзи (хамелеони). Вони самостійно реагують на ступінь освітленості (затемняются або стають прозорими в приміщенні) і відмінно захищають очі. До речі, офтальмологи рекомендують носити їх і для профілактики катаракти. Більш економічний варіант - сонцезахисні кліпси, які надягають поверх звичайних окулярів.

А ось водієві варто придбати сонцезахисні окуляри з поляризаційними лінзами. Вони ідеальні у випадку яскравого сонця, окрім того мінімізують різноманітні відблиски від транспортних засобів, що їдуть поруч.

Важливі нюанси

Для зору набагато небезпечніше знаходитися на сонці в ранкові години і в другій половині дня: вплив ультрафіолету на очі сильніше, коли сонце знаходиться на їх рівні. Для захисту використовуйте припасовані окуляри з широкими дужками.

Особливої ​​уваги і турботи вимагають дитячі оченята. У малюків зіниця більша, а кришталик прозоріший у порівнянні з дорослими.

Негативний ефект впливу на очі ультрафіолетового випромінювання здатний накопичуватися з роками - чим довше ви перебували на сонці без надійного захисту, тим вищий ризик порушення зору і розвитку різних офтальмологічних захворювань.