“Розумні” бетонні блоки здійснять революцію в будівництві

Команда швейцарських інженерів і дизайнерів придумала новий тип бетонної стяжки. Хвилясті плити, натхненні готичною архітектурою, тонші і легші традиційних аналогів. А за міцністю перевершують їх.

Современное строительство трудно представить без эффективной техники. И если вам требуется виброрейка для бетона, другое оборудование для бетонных работ, надежная дорожная техника, инструмент, генераторы, сварочные апараты от ведущих производителей заказывайте по выгодной цене на tool-price.com.ua.

Розрахувати оптимальну формулу вченим допоміг алгоритм, а для створення опалубки вони використовували 3D-принтер. Футуристичну стелю з одинадцяти бетонних плит площею 80 кв. м. встановили в будівлі Dfab House - експериментальному майданчику для тестування нових будівельних технологій в швейцарському місті Дюбендорф. А створили революційний матеріал інженери і математики Швейцарської вищої технічної школи Цюріха.

Технологія «розумна плита» дозволяє зводити тонкі і легкі стельові покриття з бетонних блоків, використовуючи автоматизоване проектування і 3D-друк. Як повідомляє Fast Company, оптимальну форму майбутньої стелі розрахували за допомогою CAD-системи. Програма вирахувала, якої товщини повинні бути плити на кожній з ділянок покриття. Параметри визначали з максимальною точністю, щоб не витрачати зайві матеріали.

«Ми не створювали креслення плит, ми їх програмували», - пояснює глава дослідження Манья Агаеі Мейбоді.

Стельові плити виявилися не тільки більш тонкими, але і в два рази легшими, ніж традиційні блоки. Масу самої суміші теж знизили за рахунок додавання в неї вуглецевого волокна. Всі компоненти покриття важать всього 15 тонн.

Щоб блоки відповідали заданим програмою параметрам, швейцарські інженери надрукували на 3D-принтері форму для «заливання» блоків - її виконали з піску і сполучних полімерів. Дерев’яні балки для опалубки вирізали за допомогою лазера. Потім бетонну суміш залили в дерев’яну опалубку, а каркас заповнили складом на основі бетону і вуглецевого волокна за допомогою спеціального спрея. Після цього обидва компонента опалубки з’єднали разом.

Отримана конструкція відрізняється високою міцністю, а на її будівництво потрібно менше часу і матеріалів.

А нещодавно група британських вчених представила розумний цемент з іонами калію, отриманими з утильсировини. Суміш дозволяє запасати енергію в будівлях, мостах і навіть ліхтарних стовпах, перетворюючи їх на подобу акумуляторів.