Ніж, чи волосінь: чим краще косити траву

Питання чим краще косити траву виникає у кожного користувача мотокоси або трімера. Зараз в магазинах можна купити волосінь різного перетину і діаметра, диски з різною кількістю ріжучих ножів і безліч інших пристосувань, однак правильний вибір ріжучого інструменту роблять не всі. Цей інструмент необхідно підбирати під конкретну задачу.

Интернет-магазин помогайка.com.ua по доступной стоимости предлагает качественные запчасти для бензокосы, другой садово-огородной технике, а также к генераторам, двигателям, мотоциклам.

Волосінь

Перед тим, як встановити ріжучу оснащення, прикиньте, що саме ви будете скошувати. Якщо свіжу траву, то відповідь однозначна - вибирайте волосінь. Волосінь добре зрізає траву будь-якої висоти - навіть найвищу, з якою не справляється газонокосарка. Взагалі, є багато місць, де газонна косарка не пройде - вузькі місця, краю газонів, біля бордюрів, клумб, під лавками. Все це місця для мотокоси з заправленою в неї струною.

Особливо ефектна волосінь при косінні трави в саду, оскільки вона лише легко ковзає по стовбурах дерев, і не завдає їм шкоди. Зручно косити і траву на сіно, але, якщо рослинність жорстка і густа - встановлюйте ніж.

Діаметр волосіні обумовлений потужністю двигуна триммера або мотокоси. Виробник в інструкціях по експлуатації вказує рекомендовані розміри. Використовувати волосінь більш товстого перетину іноді можна, але використання занадто великого перерізу може привести до несправності коси, або волосінь буде застрягати в голівці, що також призводить до незручності в роботі.

У продажу можна зустріти волосінь різної форми і перетину. Кручена волосінь вважаються менш шумною під час роботи, волосінь з гострими гранями краще скошує щільну рослинність. Безперечно перетин впливає на результат, але використання навіть круглої волосіні якісного виробника може привести до кращого результату в порівнянні з вишуканими конфігураціями дешевої. Найміцніша волосінь круглого перетину, так як при однаковій розмірності площа кола більше площі інших можливих варіантів.

Ножі

Не всі мотокоси призначені для установки на них дисків або ножів. Для того, щоб двигун «витягнув» ніж, він повинен бути потужним, не менше 1-1,2 к.с. Крім цього, всередині штанги повинен бути встановлений жорсткий кований вал. Якщо у вас бензинова коса або електричний тример з вигнутою штангою, то всередині у неї не металевий вал, а трос. Він ножа не витримає - миттєво трісне!

Але, якщо з косою все в порядку, і виробник надає в комплекті ніж, то сміливо задійте його.

Ніж незамінний у разі:

- змішаної рослинності;
- наявності густий і жорсткої поросли;
- багато твердих бур’янів;
- зрізу стебел кукурудзи, соняшнику;
- проростання свіжих пагонів чагарнику.

Принцип зрізу - обертання ножа на валу. Ширина скошування, як правило, стандартна у всіх мотокос - чверть метра, але є ножі і більшого діаметру.

За конструкцією ніж для мотокоси - лопатевої. Лопаті - це гострі леза, заточені з обох сторін. Лопатей може бути дві, три, або чотири. Чим більше лопатей, тим вище продуктивність скошування.

Часто для підвищення міцності ножа на лопаті наносяться побідитові напайки. Такий ножовий елемент набагато міцніший і витриваліший, але він і важчий. Тому не поспішайте встановлювати багатолопатевий ніж, якщо косите, наприклад, м’яку конюшину. Краще побережіть його для городів, де потрібно зрізати товсті і жорсткі кукурудзяні стебла.

При косінні ножем особливо уважно огляньте ділянку - чи немає де підступного каменю або твердої купини. Натрапите - поламаєте ніж, та й двигун піддасте зайвому стресу.