Що потрібно знати про системи підбору персоналу

Ще кілька років тому вітчизняним компаніям потрібно було постаратися, щоб автоматизувати підбір персоналу, однак сьогодні вести всі вакансії і кандидатів в одній системі цілком реально. Чим характеризуються сучасні системи підбору персоналу, і в чому переваги їх використання?

Завдання ATS, або системи підбору персоналу - впорядкувати і прискорити рекрутинг. Для цього всі вакансії всіх кандидатів збирають в одній системі і відстежують їх статус. Завдяки зручному інтерфейсу і автоматизації процеси йдуть швидше, а аналітика допомагає оцінити, скільки триває пошук і чому. У сучасних системах можна відстежити прогрес не тільки по конкретній вакансії, але і по різним менеджерам, і по компанії в цілому. Ідеальний варіант - коли в системі можна побудувати воронку підбору: так можна з’ясувати, на якому етапі відсіюються кандидати і чому.

Особливості систем підбору персоналу

Сучасні ATS, такі як СleverStaff, про цю систему можна дізнатися на сайті https://cleverstaff.net/ru/ дозволяють не тільки додавати резюме з сайтів з пошуку співробітників, але і вручну заповнювати профіль, прикладати до нього фото, відео та текстові документи. Наприклад, деякі системи вміють розпізнавати резюме в форматі Word і перетворювати їх в повноцінний профайл кандидата. Крім того, вони дозволяють налаштувати свої етапи підбору і призначати різних відповідальних за кожен з них. Наприклад, додати тестове завдання, співбесіду з командою або перевірку службою безпеки.

Організувати і прискорити процес підбору неможливо без фільтрації відгуків, інакше робота в ATS буде трохи відрізнятися від сайту або набору в таблиці Excel. Важливо, щоб працювали швидкий пошук і автофільтри: наприклад, щоб виділити все резюме людей з вищою освітою і перенести на наступний етап. Або впорядкувати резюме за релевантністю - вибрати найбільш підходящі до вимог вакансії. Вручну це може зайняти дуже багато часу, але помічник для HR допоможе вирішити задачу в кілька разів швидше і ефективніше.

До речі, нещодавно популярний сервіс HeadHunter завершив операцію з придбання частки в технологічному сервісі комплексної автоматизації підбору персоналу Skillaz. Купівля дозволить продовжити взятий курс на трансформацію компанії в високотехнологічного HR-tech-гравця з повним комплексом послуг, спрямованих на збільшення ефективності і швидкості рекрутингу.