Озонування повітря: що потрібно знати

Озонування приміщення являє собою процедуру, в результаті якої виробляється озон. У природі цей газ утворюється при грозі, коли до молекул кисню приєднуються атоми, які утворюються від розрядів блискавки. Його головною особливістю є те, що він має дезінфікуючі властивості, які в багато разів перевищують будь-який аналог. Створити озон в штучних умовах, тобто при відсутності грози, можна із задіянням спеціального пристрою - озонатора.

Навіщо необхідно озонувати повітря?

В обмеженому просторі приміщення накопичуються патогенні мікроби і шкідливі речовини. Останні нерідко виділяють різні оздоблювальні матеріали та меблі, в складі яких можуть бути присутніми компоненти, що випаровуються в період експлуатації.

Висока вологість призводить до утворення цвілі, спори якої залишаються в повітрі навіть після ретельного видалення останньої. І якщо навіть мікроклімат в приміщенні досить сприятливий, пилюка, що накопичується на поверхні, присутня в будь-якому випадку.

Вирішити проблему очищення повітря допомагає провітрювання, але воно не може здійснюватися цілодобово, і коли циркуляція припиняється, мікроби продовжують накопичуватися далі. Позбутися від шкідливих організмів і покликане озонування.

Збагачення повітря озоном полягає в тому, що молекули хімічного елемента з’єднуються з частинками шкідливих елементів, а потім розпадаються і повністю знищують останніх. Цей процес, безумовно, несе в собі користь, але лише тоді, коли озонатором користуються правильно.

Механізм дії озону

В ході проведених досліджень було встановлено, що озон може впоратися абсолютно з будь-якими шкідливими організмами на сто відсотків. Діє цей біло-синій газ блискавично. Вистачає декількох секунд, щоб повністю продезінфікувати повітря, знищивши всі мікроби. У приміщенні після озонування стає свіжо, що разюче відрізняється від дії таких дезінфікуючих засобів, як хлор, що залишають після себе різкий і їдкий запах.

Озон впливає не тільки на частки повітря, але і на поверхні. Торкаючись меблів, стін, стелі, підлоги і килимових покриттів, він повністю дезінфікує їх. Коли дія речовини закінчується, він стає чистим киснем. Це дозволяє наповнити приміщення повітрям, якого не завжди достатньо, особливо в зимову пору року, оскільки вікна закриті.

Яку користь приносить озонування приміщення?

Збагачення повітря озоном має безліч переваг:

- Дозволяє за максимально короткий проміжок часу провести дезінфекцію, яка набагато ефективніше застосування засобів з вмістом хлору.
- Позбавляє від неприємних запахів, а не маскує їх як інші речовинам, що наповнюють приміщення будь-яким приємним ароматом, який незабаром просто випаровується.
- Знищує не тільки мікроби, але і шкідників. Озон усуває спори пліснявого грибка.
- Знижує негативний вплив, який чиниться токсичними речовинами. Зокрема, цей елемент здатний нейтралізувати пари ртуті.
- Озон очищає повітря і поверхні від пилу, завдяки чому приміщення наповнює свіже повітря, а також знищує пилових кліщів.
- Допустима концентрація озону не приносить шкоди ні людям, ні домашнім вихованцям, ні кімнатним рослинам.
- Дезінфекція та очищення повітря за допомогою озону покращує самопочуття, оскільки дихати стає легше, а також знижує ризики захворювання на простудні та іншими інфекційними захворюваннями.

Застереження щодо озонування

Безпека озону - поняття відносне, оскільки газ не принесе ніякої шкоди виключно тоді, коли використовується в обмеженій кількості. Зловживання озонуванням призводить до несприятливих наслідків. Якщо систематично порушувати правила користування озонатором, тобто включати прилад на більш тривалий термін, це загрожує погіршенням самопочуття - появою задишки, запамороченням, утрудненим диханням.

Ще одним важливим моментом є вибір пристрою. Не рекомендується купувати дешеві моделі озонаторів сумнівної якості. Перевагу слід віддавати виключно перевіреним торговим маркам. До кожної моделі йде інструкція по експлуатації. Обов’язково слід прочитати всі пункти. У різних приладів є відмінні характеристики, які необхідно враховувати в процесі використання.