Цілюща п’явка: на що здатна гірудотерапія

Ми так звикли до пігулок, що забули про інші методи лікування, які практикували тисячоліттями. Наприклад, про гірудотерапію - лікування п'явками.

Кровопивця за вушком

Колись давно жоден лікар не приїжджав до хворого без баночки з п’явками. Їх застосовували при «апоплексії» (те, що сьогодні називається гіпертонічним кризом), при «повнокров’ї» (артеріальній гіпертензії, яка часто супроводжувалася головним болем) і т. д. Дами ставили п’явки за вушками перед балом - для поліпшення кольору обличчя, а цирульники - купцям від похмілля. Прославлений хірург Микола Пирогов, який під час Кримської війни служив військовим хірургом, активно застосовував п’явки при переломах і вогнепальних ранах у солдатів. Основоположник військово-польової хірургії вважав, що кільчасті черви (так по-науковому називаються п’явки) врятували від інфекцій і больового шоку сотні поранених.

Спершу вважалося, що п’явка лікує тим, що відсмоктує погану кров. Тому поступово, після того як з’явилися антибіотики і сульфаніламідні препарати, інтерес лікарів і пацієнтів до п’явок згас. Мовляв, застарілий метод. А в наш час він виник знову. Чому?

Виявилося, що п’явки лікують швидше, краще і дешевше, ніж сучасні ліки, Так, наприклад, за даними зарубіжних лікарів, при тунельному синдром (професійне захворювання водіїв, комп’ютерників і т. д.) п’явки виявилися ефективнішими, ніж сильнодіючі нестероїдні протизапальні препарати. А при неоперабельному тромбозі (коли безсилі навіть хірурги) п’явки допомагають за 30-40 хвилин. Важливо, що застосування п’явок (на відміну від ліків) не дає побічних ефектів - шлункових кровотеч, обмінних порушень, алергічних реакцій, зниження імунітету.

Гірудотерапія сьогодні з успіхом застосовується при захворюваннях серцево-судинної системи, варикозній хворобі, тромбофлебіті, захворюваннях легенів і шлунка, печінки. П’явки знайшли свою нішу в офтальмології (для нормалізації внутрішньоочного тиску), гінекології та навіть у пластичній хірургії (при реабілітації та зняття набряків після операцій).

Цілюща слина

Головна цінність п’явки - слина, яку вона впорскує в організм після присмоктування. Це біологічний коктейль, в якому міститься більше 100 компонентів, кожен з яких володіє унікальною лікувальною дією. Найцінніший компонент п’явки - гірудин (потужний антикоагулянт, який знижує активність згортання крові, запобігає тромбоутворенню, розчиняє тромби, що вже утворилися, відновлює кровообіг). Крім нього в слині п’явки виявлені ферменти - блокатори захисних реакцій організму (речовини, що знімають біль, набряк, спазм), а також біологічно активні речовини. Дослідники вважають, що багато компонентів слини п’явки навіть ще не відкриті і не вивчені. Не кажучи вже про те, що відтворити штучно цей коктейль навряд чи коли-небудь вдасться.

Цей метод безумовно підходить не всім, не кажучи вже про те, що ставити п’явки може тільки професійний лікар-гірудотерапевт. Для того щоб ним стати, маючи вищу медичну освіту, потрібно закінчити спеціальні курси і отримати сертифікат.

Незважаючи на те що п’явки відпускаються без рецепта (до речі, з 400 видів п’явок, відомих науці, лікувальну дію має тільки один - п’явка медична), гірудотерапевти настійно рекомендують самодіяльністю не займатися. По-перше, всупереч поширеній думці п’явка - не кішка, яка сама знаходить проблемне місце в організмі, а присмоктується там, де їй зручніше (зазвичай в місцях з тонкою шкірою і без волосяного покриву). А якщо п’явка прокусить вену (так-так, її щелепи це дозволяють!), може виникнути кровотеча, зупинити яку в домашніх умовах неможливо!

Одна п’явка висмоктує в середньому 5-15 мл крові (ще стільки ж пацієнт втрачає, поки ранка від укусу п’явки не затягнеться, а на це може піти 24 години). При нормальній кровотворній функції організму це безпечно. Після насичення (зазвичай через 30-50 хвилин) п’явка відвалюється.

Хворобливих відчуттів можна не побоюватися. У природі завдання п’явки - вкусити свою жертву непомітно, тому в її слині містяться знеболюючі речовини. І побоювання «підхопити» ВІЛ або гепатит абсолютно безпідставні. П’явки, вирощені на фабриках, стерильні і безпечні.

Зараз у всьому світі широкої популярності набувають альтернативні методи лікування багатьох захворювань. На це є свої вагомі причини, адже саме завдяки лікуванню бджолами, п’явками, хіропрактиці, остеопатії, масажу і іншим ефективним і безпечним методикам, що застосовуються в клініці народної і нетрадиційної медицини сестер Похмурських переважна більшість пацієнтів зуміли подолати свої недуги, з якими не змогли впоратись навіть в найбільш “розкручених” офіційних медичних закладах.