Як скласти резюме, щоб вас запросили на співбесіду

У мережі існує величезна кількість зразків резюме - здавалося б, підставляй свої дані і розсилай роботодавцям. Скоріш за все, саме через цю уявну "легкість" здобувачі в пошуку роботи, як і раніше роблять в резюме орфографічні помилки, а також допускають інші недоліки, через які їх резюме просто не розглядають.

Вимоги до загальної структури резюме за останні роки не змінилися: обов’язковими елементами є прізвище, ім’я, по батькові здобувача, контакти, досвід роботи, освіта, а також бажана посада. Якщо ви початківець, обов’язково вкажіть в резюме досвід волонтерства, стажування, а також пройдені курси і отримані нагороди.

Також необхідна деталь - супровідний лист, або cover letter. Це ваше персональне звернення до майбутнього роботодавця. Як і резюме, воно не повинно бути шаблонним і занадто довгим. Постарайтеся просто і аргументовано пояснити, чому ви хочете працювати саме в цій компанії і чому саме ви кращий кандидат на цю вакансію.

Менше води і відвертих перебільшень, максимум конкретики, строго діловий стиль тексту і оформлення - це секрет хорошого резюме. До речі зразок резюме продавця і для інших професій ви зможете знайти на сайті master-rezume.com.

Що дратує рекрутерів в резюме

1. “Вода”. Не потрібно використовувати в резюме всім відомі епітети на кшталт “клієнтоорієнтованість”, “стресостійкість” і “відповідальність”. Якщо ваше резюме складається з суцільних мовних кліше, його гарантовано ігнорують.

2. Брехня і відверті перебільшення заслуг і результатів. Досвідчений рекрутер (а тим більше ваш майбутній керівник) відразу зловить вас на цьому.

3. Ні в якому разі не потрібно підганяти своє резюме під вакансію шляхом копіювання обов’язків з тексту оголошення про роботу.

4. Занадто довгі резюме. У рекрутера немає часу читати по 6-8 сторінок ваших досягнень, постарайтеся вкластися в 2, максимум 3 сторінки.

5. Креативно оформлені резюме. Найчастіше у рекрутерів немає часу оцінювати ваш талант оформлювача, їм набагато простіше переглядати резюме, зроблені по одному з шаблонів популярних джоб-сайтів. Навіть якщо ви - дизайнер, краще оформіть резюме в стандартному шаблоні і дайте посилання на своє креативне портфоліо на Behance або іншому професійному ресурсі.

Логіка і стабільність

Сучасний роботодавець дивиться на потенційного кандидата через призму того, наскільки ця людина зможе поліпшити робочий процес і тим самим скоротити витрати і збільшити прибуток. Це може бути як прямий вплив, так і непрямий, все залежить від посади і напрямки діяльності.

Тому роботодавець особливо ретельно дивиться на такі речі:

1. Стабільність кандидата (сумніви викликають ті співробітники, хто працює менше року і вже починає шукати роботу, в ідеалі термін роботи на одному місці від 2 років).

2. Цифри в резюме. Це може бути кількість зроблених деталей, написаних прес-релізів, приріст в продажах, і інше, що дозволяє показати цінність вашої роботи.

3. Структурність мислення, яка виражається в умінні донести свою думку в написанні власної професійної біографії.

4. Логіка переходів. За резюме потенційний роботодавець повинен побачити, що ваш розвиток як фахівця знаходиться в єдиному, зрозумілому векторі. Адже якщо спочатку ви були інтернет-маркетологом, потім стали крутим інженером нафтової компанії, то не дуже зрозуміло, чому хочете бути проектним менеджером в управлінні персоналом.