Весняна депресія, і як її побороти

Очікування: сонце, дзвінкі крапельки відлиги, набухаючі на гілках бруньки, наряди, що з кожним днем ​​стають все легшими і коротшими. Реальність: пронизливий вітер, стовпчик термометра, що постійно скаче, гидка сльота під ногами. Одне тільки це може стати причиною весняної депресії. Як же з нею впоратися?

Якоїсь універсальної панацеї проти цього не існує, втім спеціалісти готові дати корисні поради як пережити це міжсезоння.

Весна всередині

З огляду на мінливість погоди навесні ми особливо часто дивимося на термометр і пильно стежимо за прогнозами погоди: за довгоочікуваним потеплінням нерідко наражається на категоричну мінус. Але не менш важливо розуміти, що з приходом весни починає відбуватися в нашому організмі.

Для багатьох весна - сезон алергії, нескінченних застуд, ГРВІ та, звичайно, авітамінозу. Наслідки останнього - слабкість, занепад сил, апатія, зниження концентрації і працездатності, проблеми зі сном. Якщо весні радіти немає сил - швидше за все, організму не вистачає вітамінів.

Крім того, за зиму з її безперервними святами і застіллями в нашому організмі накопичуються токсини. Найбільш шкідливі з них - ті, що наш організм виробляє сам.

Уникайте недосипу

Навесні часом виникають проблеми із засинанням, причина яких - сезонна нестабільність нервової системи. Якщо це ваш випадок, можна звернутися до допомоги фітотерапії. Поліпшити адаптаційні можливості організму допоможуть рослинні препарати з екстрактом пустирника, хмелю, магній і вітаміни групи B. А вирватися із замкнутого кола стресу - такі лікарські трави, як валеріана, ромашка, меліса, пасифлора. А ось сильнодіючі препарати (антидепресанти, снодійні засоби) можна приймати тільки за призначенням лікаря.

Слухайте Моцарта, їжте корнішони

Початок календарної весни - зовсім не привід бігти в аптеку за ліками. Психологи впевнені, що впоратися з сезонною нудьгою можна і «народними» засобами.

Так, варто обмежити вживання парацетамолу (він має яскраво виражену антиейфоричну дію) і ввести в раціон йогурт, корнішони і квашену капусту, частіше слухати «Сонату для двох фортепіано до мажор» Моцарта і ... дозволити собі трохи божевілля!

Нарешті, весна - час оновлення, змін, «генерального прибирання», причому не тільки в квартирі або будинку, але і в голові. Перетрушуючи гардероб, не зайве буде перетрусити і шкідливі думки, установки, упередження, які заважають жити, і тоді, можливо, хандра відступить сама собою!