Західні супермаркети перейдуть на технологію невидимого штрих-кодування

У найближчі 5-10 років США і країни Європи перейдуть на нову технологію нанесення невидимих ​​штрих-кодів на товари.

Традиційна технологія лінійного штрих-кодування товарів була винайдена ще в 1949 році, а вперше в торгівлі її почали застосовувати з 1974 року. І зараз сканер штрих кода є необхідним атрибутом кожного супермаркету, дозволяючи здійснювати покупки максимально швидко і зручно.

Однак, судячи з усього, в найближчому майбутньому на зміну їй прийде нова, так звана технологія невидимого штрих-кодування з нанесенням на товар водяних знаків. Її переваги - це можливість нанесення маркування на абсолютно будь-який, навіть без упаковки, товар (сир, м’ясо, овочі, фрукти, тощо), і неможливість її пошкодження (навіть розірвана упаковка, і та, що потрапила під дію вологи або вогню не стане перешкодою для зчитування коду).

Але, найголовніше - ця технологія дозволяє покупцям за допомогою простого додатка на смартфоні самому зчитувати штрих-код, причому дізнаючись про магазин  якомога більше інформації (склад, виробник, дата випуску, відгуки, акції на товар та спецпропозиції), і проводити його оплату з банківської карти, минаючи касу супермаркету.

Технологія нанесення невидимого штрих-коду, який отримав назву GS1, базується на запатентованому винаході американської компанії Digimarc. Сам код невидимий неозброєним оком, і наноситься на всю зовнішню поверхню упаковки, завдяки чому сканується за допомогою спеціальних пристроїв з будь-якого місця товару і в якому завгодно напрямку.

До речі, ця технологія вже опинилася в книзі рекордів Гіннесса: за допомогою неї в одному з американських супермаркетів за 48,15 секунд касир зумів просканувати цілих 50 товарів (попередній рекорд із застосуванням старої технології на таку ж кількість товарів становив 123,14 секунд).

Успішне тестування технології невидимого штрих-кодування товарів вже пройшло в трьох американських роздрібних торгових мережах - Walmart, Wegmans і New Seasons Market. А зараз вже оголошено, що протягом найближчих 5-10 років вона стане основною, як в США, так і в більшості європейських країн.