Головне - вага! Поради щодо вибору змішувача

З більшості видів сантехнічного обладнання, мабуть, найбільш проблемними в експлуатації можуть бути змішувачі. Нерідко покупці стикаються з питанням швидкої поломки змішувачів і необхідністю їх заміни. При цьому причина поломки змішувача найчастіше незрозуміла, якщо він куплений не за низькою ціною і експлуатується начебто правильно. Розбираємося, чому змішувачі виходять з ладу.

Як правильно вибрати змішувач

На стадії вибору безпосередньо моделі змішувача потрібно обов’язково звертати увагу на вагу. Звичайно, репутація бренду, який виробляє обладнання, також відіграє велику роль, а в деяких випадках - і найголовнішу. Зокрема, за якість придбаного в інтернет-магазині https://marsus.ua/ змішувача можна не турбуватися, адже там в асортименті сантехніка лише від провірених виробників.

Але якщо ви взяли змішувач в руки і він виявився легким, від нього краще відмовитися. Невелика вага означає, що в якості матеріалу для змішувача обраний пресований металевий порошок. Саме у такого обладнання часто ламаються гайки, розташовані в різьбовому з’єднанні. А ця проблема може стати причиною затоплення квартир.

В якості матеріала для якісного змішувача повинна виступати латунь або бронза з добавками. Виходячи з цього, вага змішувача буде приблизно складати 1,5 кг для ванної кімнати і 800 грамів для мийки на кухні, або умивальника. Вибирати варто більш важкі моделі.

Незалежно від використовуваного у виробництві матеріалу змішувач повинен бути покритий нікелем, хромом або емаллю. Вважається, що хром, наприклад, захищає поверхню від мікроорганізмів.

Увага на запірні механізми

У сучасних змішувачів виділяють кілька видів запірних механізмів: вентилі з керамічної або гумової прокладками і картриджі з керамічною пластиною. Кожен з цих механізмів має свої особливості експлуатації, дотримання яких і визначає їх довговічність. Наприклад, вентилі з гумовою прокладкою невибагливі до якості води, але недовговічні, так як самі прокладки часто приходять в непридатність.

Більш надійними вважаються вентилі з керамічної прокладкою, проте вони прослужать довго, тільки якщо ви будете користуватися очищеною водою, без бруду, окалини і піску.

Це саме можна сказати і до механізмів з картриджем. Останні особливо зручні у використанні, але швидко виходять з ладу, якщо вода буде іржавою або в ній міститимуться солі жорсткості, пісок і інші нерозчинні елементи. Для того щоб продовжити термін служби картриджів, необхідно встановлювати фільтри механічної очистки або пом’якшення води. В іншому випадку вас чекає не ремонт картриджа, а його повна заміна.

Як доглядати за змішувачем

Термін служби змішувача значно скорочується від неправильного догляду в процесі експлуатації. Серйозної шкоди поверхні змішувача наносять засоби, що містять хлорну, оцтову, мурашину або фосфорну кислоту. Будь-який засіб для чищення не можна надовго залишати на поверхні, наносити його варто губкою, а не розприскувати безпосередньо, так як розчин проникне в відкриті частини, що спричинить руйнування покриття. На пошкоджені ділянки чистячі засоби будуть діяти тільки руйнівно, тому такий змішувач краще мити простим мильним розчином або порошком і не забувати добре обполоснути його чистою водою.

Не варто забувати, що велику роль в процесі експлуатації цього сантехнічного обладнання відіграє якість води: чим вона вища, тим довше буде функціонувати змішувач без поломок.