Навіщо потрібен редуктор тиску води в квартирі

Більшість жителів квартир стикалися з ситуацією, коли тиск в централізованій системі водопостачання "скаче", складно відрегулювати потрібний напір і температуру. Така ж проблема виникає, коли до користування водою підключаються інші споживачі. Наприклад, при прийомі душа включається наповнення пральної машини або включений змив унітазу.

При цьому тиск в системі змінюється, що змушує замість комфортного душа налаштовувати змішувач. Більш того, така ситуація може навіть призвести до отримання опіків. Як уникнути перерахованих проблем? Дуже просто. Встановити редуктор тиску для води.

Регулятор тиску води, ще його називають “редуктор тиску”, “понижуючий клапан”, “редуктор тиску”, - вид трубопровідної арматури, що забезпечує задане користувачем значення тиску води після себе. Також він “згладжує” скачки тиску на вході в квартиру. Незалежно від того який тиск на вводі - на всіх приладах в квартирі він буде однаковим.

Редуктори тиску є промислового і побутового призначення. Промислові включають контролер, регулятор тиску, використовують додаткове джерело енергії, досить складні і дорогі. Побутові редуктори тиску для води, навпаки, працюють незалежно від зовнішніх джерел енергії.

Існує кілька конструктивних рішень для таких приладів. У конструкцію найбільш популярного, мембранного редуктора закладений принцип урівноваження пружини, стиснення і розтягнення якої призводять до відкривання / закривання клапана. Водоспоживання йде - тиск на пружину зменшується, вона розтягується, шток відкриває клапан. При відключених водопотребителях тиск води після редуктора зростає, пружина стискається і клапан закривається.

Вироби найбільш популярних виробників - HONEYWELL, DANFOSS, WATTS і багатьох інших - дозволяють регулювати тиск в межах 0,5-5 атм. При цьому вхідний тиск може бути до 16 атм. Заводська установка найчастіше 3 атм. По посиланню регуляторы давления воды ці якісні пристрої можна придбати по найкращій вартості.

Важлива перевага установки редукційного клапана - захист від протікань і поломки обладнання. Високий тиск, гідроудари можуть викликати розрив підвідного шланга, поломку змиву унітазу, рециркуляционного насоса, колонки або котла. З встановленим на вході в квартиру редуктором тиску води ймовірність таких випадків мінімальна.

Редуктор допоможе зберегти системи водоочищення. Щоб фільтр працював правильно, у водопровідній системі має бути тиск в 3-5 атм. Якщо він нижчий, тоді слід доповнити пристрій зі спеціальним насосом. Його завдання - підвищити тиск, щоб фільтр зміг нормально функціонувати. Навіщо підтримувати певну величину тиску? Справа в тому, що фільтр очищає воду за допомогою напівпроникної мембрани. Пори у неї дрібні - їх розмір відповідає розміру молекул H2O. І рідина не хоче просто так просочуватися крізь таку щільну плівку. Не буде тиску - не буде і фільтрації.

Якщо ж показник вище 6 атм., є ризик гідроудару, тоді встановлюється понижуючий редуктор. Він зробить показник прийнятним для використання очисного обладнання.

І ще один немаловажний фактор - економія, що досягається зниженням рівня водоспоживання. Виставивши редуктор тиску на мінімальний (але комфортний) рівень, ми тим самим зекономимо не один кубометр води!