У Китаї запущений стрічковий конвеєр транспортування вапняку довжиною 13,7 км

Найпротяжніша на сьогоднішній день в Азії конвеєрна система нещодавно почала функціонувати в Китаї. Її довжина склала 13,7 км.

Звичайно ж робота такого грандіозного механізму потребує вирішення цілого ряду технічних проблем, і насамперед, забезпечення надійною конвеєрною стрічки для транспортування матеріалу. До речі, по посиланню  купить транспортерную ленту можна її вигідно придбати.

У 2004 році китайський виробник цементу Sichuan Yadong Cement Co, Ltd. вирішив побудувати завод в провінції Сичуань. На етапі розробки Asia Cement Group, в яку входить компанія, отримала схвалення уряду КНР використовувати занедбану залізницю для транспортування вапняку для потреб виробництва. Однак на півдорозі до завершення будівництва китайська влада вирішила побудувати нову греблю. В результаті область, через яку повинне було здійснюватися перевезення сировини, повинна була бути затоплена. Це значно змінило б умови проекту, об’їзний маршрут ваговозів суттєво збільшував відстань і час доставки.

В якості альтернативи автомобільному і залізничному транспорту, було прийнято рішення використовувати стрічковий конвеєр. Для цього китайський виробник звернувся в BEUMER Group. В результаті в 2009 році в Пенчжоу був запущений конвеєр довжиною 12,5 км, який транспортував вапняк з кар’єру на завод. В даний час він має продуктивність 2,2 тис. тон на годину при швидкості 4,5 м / с.

При конструюванні системи транспортування сировини, розробникам довелося враховувати горбисту місцевість з перепадами висот до 100 метрів, наявність водної ділянки довжиною 1,5 кілометра, присутність структурно-нестійких (м’яких) грунтів, а також велику кількість поворотів, радіус яких становить 500 і 1000 метрів. Ще на стадії узгодження проекту китайська влада зажадали, щоб конвеєр забезпечував високу екологічну безпеку, так як частина маршруту пролягає через заповідник.

Ще однією складністю було слабка розвиненість мережі доріг в районі проходження стрічкового конвеєра і відсутність можливості доставити техніку на місце проведення монтажних робіт. Через це приблизно 90% робіт були виконані вручну, при цьому компоненти системи доставлялися на мулах.

У липні 2013 року Asia Cement Group і BEUMER Group уклали черговий контракт на розробку і монтаж ще одного стрічкового конвеєра, на цей раз довжиною 13,7 кілометра, який також повинен транспортувати вапняк з кар’єру з продуктивністю 2,2 тис. тонн на годину.

На відміну від першого проекту, тут завдання ускладнюється тим, що транспортну систему необхідно провести через райони з високою щільністю населення. У зв’язку з цим влада КНР зажадали забезпечити рівень шуму від працюючого устаткування, який буде відповідати прийнятим в країні нормам. BEUMER Group довелося шукати нові конструктивні рішення, які дозволили знизити шумове навантаження до необхідного рівня.

Роботи з монтажу нового конвеєра, який складається з двох частин були розпочаті в лютому 2015 року. В результаті недавно запущена нова транспортна система почала постачання трьох уже працює випалювальних ліній, до яких найближчим часом приєднається четверта.