Продукти, які допоможуть впоратися з депресією

Нерідко ми намагаємося «заїсти» тривогу, печаль, смуток і інші депресивні ознаки. Але в підсумку настрій поліпшується зовсім ненадовго, зате з'являються зайві кілограми, які лише погіршують ситуацію, змушуючи турбуватися ще більше.

Крім сильнодіючих ліків, які призначають лікарі в найбільш важких випадках, є більш простий, безпечний і в той же час дієвий спосіб допомогти організму. Виявляється, в ході наукових досліджень в різних країнах світу вдалося знайти речовини і продукти, які реально знижують ризик розвитку депресії, підтримують наш мозок, виступаючи в ролі природних антидепресантів.

Більше риби - менше печалі

В одному з досліджень вивчався рівень депресій у людей в різних регіонах в залежності від споживання риби. Там, де її їдять частіше, депресивні розлади зустрічаються помітно рідше. Вважається, що природним «антидепресантом» служить цінна кислота Омега-3. Найбільше її в жирній морській рибі, такий як скумбрія, палтус, оселедець, лосось. Також Омега-3 є в волоських горіхах і листової зелені.

Порада: влаштовувати рибні дні рекомендується в середньому 2 - 3 рази на тиждень.

«Вітаміни шастя»

Також хороша для боротьби з “тугою-журбою” печінка тріски. Головним чином тому, що це найбагатше джерело вітаміну Д. В цілому, доведено, що головні вітаміни, які допомагають уберегтися від депресії, це:

- згаданий вітамін Д. Крім печінки тріски його можна знайти в яйцях, оселедця, палтусі, скумбрії, яловичої печінки;

- вітаміни групи В: В2, В6, В9.

* В2 (рибофлавін): багато в вівсянці, гречці, відварі шипшини, зеленому горошку, шпинаті, капусті. З продуктів тваринного походження - курячі яйця, коров’яче молоко, субпродукти: нирки, печінку. Експерти по довголіттю рекомендують більше налягати на рослинні джерела вітаміну В2.

* В6 (піридоксин): міститься в цитрусових, білокачанній капусті, волоських горіхах, фундуку, полуниці, черешні, шпинаті, гречці, а також в яловиій печінці, свинині.

* В9 (фолієва кислота): картопля, квасоля, банани, сочевиця, буряк, авокадо, томати.

Звичайно, самими продуктами навряд чи получиться подолати депресію, особливо важкі клінічні її випадки, і супутні психічні розлади. Тут потрібен професійний підхід, а на сайті elenamitina.com.ua ви дізнаєтесь, де в Києві можна звернутись до хорошого спеціаліста.

Що ще додасть радості...

Також наукові дослідження довели «антидепресивні» властивості таких речовин:

- куркумін. Його можна отримати з біологічно активних добавок або додаючи в страви спецію куркуму (куркумін це її складова частина, найбільш сильнодіюча);

- кофеїн. Крім кави він міститься в чаї - як в зеленому, так і в чорному. У зеленому, всупереч поширеним уявленням, кофеїну більше;

- триптофан. Ця амінокислота бере участь в процесі освіти «гормону радості» серотоніну. Триптофану багато в сирі, сирі, бананах, мигдалі.

...і чого уникати

При гідрогенізації рослинних жирів - цей процес використовується при виробництві маргарину - утворюються так звані транс-поліенові жирні кислоти. У нас в організмі немає ферменту для їх розщеплення, тому такі кислоти не засвоюються, а виводяться не переробленими. Однак дуже повільно, через що сприяють розвитку запалень. Запалення, в свою чергу, ведуть до несприятливих змін в клітинах мозку, включаючи розвиток депресивних станів.

Словом, вживання таких шкідливих кислот потрібно максимально обмежувати. Де вони містяться? Там, де на етикетці ви побачите слова «гідрогенізовані масла», кулінарний жир - в більшості випадків це заводська випічка, печиво, тістечка. Дозволити собі пару штук в тиждень, мабуть, не критично - якщо у вас немає проблем з печінкою-нирками і кишечником, то така кількість транс-поліенових жирних кислот організм, швидше за все, подужає вивести без небезпечних затримок.