Поради як знайти хорошого репетитора

До репетиторів звертаються не тільки відстаючі по програмі діти, які на додаткових заняттях намагаються розібратися в предметі, а й учні випускних класів. Експерти розповіли, як знайти хорошого репетитора і про що його питати на першій зустрічі.

Найпоширеніший спосіб пошуку репетиторів - рекомендації знайомих: з рук в руки передають тільки перевірених фахівців. Крім “сарафанного” радіо, великою популярністю користуються інтернет-сервіси, де батькам досить залишити заявку на підбір педагога або вибрати анкету вподобаного викладача і зв’язатися з ним самостійно.

Деякі батьки віддають перевагу вчителям школи, в якій навчається їхня дитина, або викладачам вузу, куди учень збирається вступати. Теоретично додаткові заняття зі шкільним педагогом можуть впливати на оцінки дитини і формувати упереджене ставлення до нього. Що стосується вузівських викладачів, то вони можуть якісно підготувати учня до додаткових вступних випробувань, але при цьому будуть не зовсім компетентні в знанні шкільної програми і особливості здачі ЗНО.

Якщо учень вирішив зосередити свої зусилля на вступі до певного вузу, то має сенс вибрати не заняття з репетитором, а підготовчі курси. Що це дасть? По-перше, можливість познайомитися з викладачами даного вузу, по-друге, відчути атмосферу навчального закладу і зрозуміти, наскільки комфортним буде подальше навчання тут. Більш того, якщо вуз проводить додаткові вступні випробування, то профільні курси істотно допоможуть в підготовці до них.

Викладач може підтвердити свою кваліфікацію різними способами: документами про освіту, додаткових стажуваннях або курсах підвищення кваліфікації, статистикою результатів іспитів (якщо репетитор, що здійснює підготовку до ЗНО, міжнародних мовних тестів та ін.), А також письмовими відгуками учнів. Варто відзначити, що наявність підтвердних документів не гарантує високої якості роботи: все залежить виключно від знань вчителя, його здатності налагодити контакт з учнем і грамотно донести матеріал.

При спілкуванні з репетитором найголовніше - чітко позначити свої очікування від співпраці. Наприклад, якщо мета занять - підготовка до ЗНО, то дізнайтеся, чи знайомий репетитор з форматом іспиту і критеріями оцінки завдань, чи здійснював він підготовку до ЗНО раніше, за якими посібниками буде здійснюватися підготовка і яких результатів досягли його учні.

Не існує певної формули для розрахунку оптимальної тривалості занять з репетитором. Вважається, що для успішної здачі ЗНО учню з високою успішністю буде досить одного-двох занять на тиждень протягом одного навчального року. Якщо успішність низька, краще починати заняття завчасно, щоб у репетитора була можливість виявити і ліквідувати прогалини в знаннях учня. Не секрет, що багато батьків прагнуть навантажити своїх дітей додатковими уроками з репетиторами, переслідуючи різні цілі. У випускних класах додаткові заняття прийняли практично масово-обов’язковий характер.

Як же оцінити ступінь необхідності додаткових занять і які критерії при виборі репетитора в випускному класі? В першу чергу потрібно визначитися з необхідним обсягом роботи: необхідно просто опрацювати формат майбутнього іспиту або істотно підвищити рівень володіння предметом. Різні цілі - і різні завдання будуть поставлені перед репетиторами.

Більшість експертів з перевірки екзаменаційних робіт випускних класів - шкільні вчителі, напевно вони є і в вашій школі. Однак оцінювати результати ЗНО можуть і представники вузів. У таких викладачів є безпосередній досвід роботи з підлітками (в тому числі і з супротивниками процесу навчання) і знання різних методик викладання. Головне - перевіряючи безліч робіт випускників, вони мають можливість аналізувати типові помилки і, відповідно, допоможуть вашій дитині уникнути їх, вміло розставляючи акценти при підготовці до іспиту.

Основним критерієм все ж має стати думка вашої дитини про те, наскільки йому психологічно комфортно з даними викладачем: успіх будь-якого процесу навчання полягає в першу чергу у встановленні довірчих відносин між учителем і учнем.

Якщо ви бажаєте, щоб ваша дитина успішно здала ЗНО по математиці і іншим предметам, скористуйтесь послугами досвідчених фахівців освітнього центру Best Repetitor, що знаходиться на столичних Позняках. Заявку на навчання можна оформити безпосередньо на сайті bestrepetitor.com.