Google тестує систему голосових платежів

Стало відомо, що компанія Google почала тестування нового платіжного сервісу під назвою Plaso, який знайде застосування в індустрії роздрібної торгівлі та громадського харчування. Судячи з наявної інформації, новинка може стати прямим конкурентом іншої системи «платежів без карток» - Apple Pay, представленої в позаминулому році.

Даних про проект Plaso поки небагато, і в основному це неофіційні відомості. Однак джерела в центрі розробки в Маунтін-В’ю повідомляють, що всі транзакції будуть здійснюватися в електронному вигляді, через додатки на Android-смартфонах. А для ідентифікації власника гаманця в кожному випадку передбачається використовувати голос. Для цього касир в супермаркеті або офіціант в ресторані міг би попросити клієнта вимовити кілька звуків, наприклад, ініціали.

Він передбачає використання спеціального додатка на смартфоні на базі ОС Android і на мобільному пристрої, що підключений до розрахункового апарату в магазині або закладі. За допомогою Bluetooth встановлюється зв’язок між пристроями - і для того, щоб оплатити покупку, покупцеві необхідно лише назвати касиру свої ініціали.

Співробітник одного з магазинів, який вже підключений до Plaso, каже, що Google інтегрувала свій сервіс з платіжною системою магазину і всі дані передаються компанії. Поки платіжний сервіс працює в тестовому режимі - ним можна скористатися лише в кількох закладах (наприклад, Panera і Papa John’s) і тільки співробітникам Google. Не виключено, що Plaso так і залишиться на стадії внутрішнього тестування. Тим часом платежі через популярний сервіс Портмоне вже на протязі багатьох років доказали свою надійність, доступність, і мультифункціональність, наприклад по посиланню portmone.com.ua/oplata-tenet/tv ви зможете миттєво, безпечно і просто оплатити послуги Тенет ТВ.

Треба сказати, що Google не є піонером в застосуванні подібної платіжної технології. Кілька назад щось подібне запустила компанія Square, проте відмовилася від своєї «затії» після визнання її фактичного провалу: ні продавці, ні покупці не змогли належним чином оцінити переваг «голосових платежів».

Цей метод, можливо, не такий надійний, як відбитки пальців, чи сітківки ока, і в більшості реальних випадків стовідсоткова безпека платежів недосяжна. Втім представники пошуковика стверджують, що аналізуючи тембр голосу людини, можна з великою точністю ідентифікувати її особу.

Слід зауважити, що метод встановлення особистості в момент платежу по голосу так само зручний і простий, як і метод сканування відбитку пальця від Apple. І значить, обіцяє додаткові переваги власникам мереж супермаркетів. Як відомо, одна з причин інтересу роздробу до нових технологічних рішеннях складається в бажанні заощадити час, необхідний на обслуговування кожного покупця.

Взагалі, аналітики помічають підвищення інтересу IT-гігантів до офлайн-ритейлу останнім часом. Крім Apple і Google свої проекти в цій галузі є у Microsoft. Причому, судячи з деяких анонсів, в Microsoft готують щось вражаюче: систему «розумних» сканерів, що діє, як у фантастичному фільмі Спілберга «Особлива думка».

До речі, у деяких торгових закладах Google і зовсім спростила процес ідентифікації платника, дозволивши автоматично підтверджувати його особистість за допомогою встановлених в магазинах відео-камер.