Старість - на радість! Рейтинг кращих країн світу для життя на пенсії

Завдяки розвитку медицини і технологій підвищується не тільки комфорт людського життя, а й його тривалість. Що ставить перед сучасною державою все нові завдання по створенню хороших умов життя на пенсії. Де в світі з цим справляються найкраще, і куди варто їхати старіти?

Журнал US News & World Report опублікував рейтинг країн для комфортного проживання на пенсії. Україна в рейтингу посідає восьме місце, щоправда з кінця - 72 з 80. Гірше справи йдуть в Алжирі і на одну позицію нас випередила Ангола.

Статистика, відверто кажучи, не втішна. Добре що існують у нас такі чудові місця, як пансіонат “Гармонія”, про який детальніше можна дізнатися на сайті https://dom-prestarelih.com/, де старенькі дійсно повсякчас оточені турботою і любов’ю.

А ось до десятки кращих країн для старості увійшли країни з різних куточків світу. Так, найкраще себе почувають пенсіонери, які проживають в Новій Зеландії, Австралії, Швейцарії, Іспанії, Португалії, Канаді, Люксембурзі, Ірландії, Швеції та Італії. Крім того, в рейтингу фігурують і ті країни, де цілий рік тривати літо - Домінікана на 17 місці, Коста-Ріка на 19, Таїланд на 20, Бразилія на 26, Філіппіни на 27, Малайзія на 28, Чилі на 29, Уругвай на 34 , Перу на 35, В’єтнам на 38, Індія на 43, Шрі-Ланка на 44, Еквадор на 45.

Навіть у країн-сусідок України місця в рейтингу значно вище. Так, Польща за рівнем життя людей похилого віку займає 32 місце, Угорщина - 39, Болгарія - сорокове,  Румунія - п’ятидесяте, Білорусь знаходиться на 66-му місці. І тільки Росія зайняла передостанню сходинку рейтингу, перебуваючи на 79 місці, випереджаючи замикаючий список Іран.

Список складався на основі дев’яти критеріїв: підприємництво, громадянство, якість життя, культурний вплив, відкритість для бізнесу, відмінні риси країни, впливовість держави в світі, пригоди, культурну спадщину.

Якщо вірити висновкам фахівців NATIXIS, які щорічно публікують Глобальний пенсійний індекс (GRI), забезпечити комфортне життя пенсіонерам стає все складніше навіть у найбільш благополучних країнах.

Людство старіє. За прогнозами, до 2050 року число 65-літніх людей в світі досягне 2,1 млрд. Сьогодні - близько 600 млн. Результат: навантаження на фінансову систему будь-якої країни буде тільки рости.

Пенсійне забезпечення в усьому світі стикається зі складністю. Пенсійні накопичення ростуть повільніше інфляції. Тому державі доводиться збільшувати фінансування пенсійних програм. Уже сьогодні розміри обов’язкових витрат і умови виходу на пенсію стають темою для жарких політичних дебатів. Але є держави, які успішно вирішують все «пенсійні» проблеми. Саме на них і варто звернути увагу.

За даними на 2018 рік, пенсіонери в Норвегії, Швейцарії та Ісландії відчувають себе найкраще в світі. Саме ці країни займають три перших місця в авторитетному рейтингу Natixis Global Retirement Index.

Найблагополучніші країни Західної Європи - серед яких Німеччина, Данія і Люксембург - виявилися в кінці першої десятки. Виною всьому високі податкові навантаження і рівень державного боргу, що в підсумку призвело до більш низьким фінансовим показникам пенсіонерів.

Італія, Іспанія і Португалія, економіки яких як і раніше знаходяться в скрутному становищі, не ввійшли навіть у ТОП-25. А ось Канада і США, навпаки, за рахунок високих оцінок в сфері фінансового добробуту і охорони здоров’я, зайняли місця в двадцятці кращих. А ось України в цьому рейтингу нема.