Особливості видалення старих шпалер зі стін

Під час виконання чергового косметичного ремонту виникає потреба в знятті зі стін всіх старих шпалер. Якщо ви хочете, щоб не було видно вад стін на нових шпалерах, приділіть увагу такому важливому етапу ремонту як зняття старих шпалер, адже вкрай важливо не залишити жодного їх шматочка на стіні.

Підготовка до зняття

До того як починати роботи, пов’язані зі зніманням зі стін старих шпалер:

- Захистіть від бруду і мокрих шматків, які будуть падати зі стін, поверхню підлоги. Для цього вам буде потрібна будівельна поліетиленова плівка, яку ви можете прикріпити за допомогою скотча по всьому периметру приміщення до плінтуса.

- Не забудьте про повне знеструмлення старої електричної проводки, так як вода або рідина, яку ви будете застосовувати для зняття старих шпалер, може потрапити на відкриті ділянки електричних проводів і спровокувати виникнення короткого замикання.

- Вимикачі та електричні розетки радимо повністю заклеїти, скориставшись будівельним скотчем, в такому випадку ви не допустите попадання всередину розетки шматків старих шпалер, пилу, бруду.

Виконавши такий попередній захист підлоги, електричних розеток, вимикачів, можете переходити до основного етапу робіт.

Як позбутися вінілових шпалер

Процес зняття зі стін вінілових шпалер будівельники вважаються нескладним. Такі шпалери собою представляють вінілову міцну плівку, яка з’єднана зі звичайною паперовою основою. До того як приступити до процесу видалення зі стін старих вінілових шпалер, скористайтеся валиком з зубцями або звичайним ножиком, подряпини на поверхні шпалер значно спростять їх зняття.

Обов’язково змочіть шпалери теплою водою, зачекайте кілька хвилин, щоб шпалери повністю ввібрали в себе воду. Вода, проникнувши під шар вінілу, в деякій мірі розчинить і будівельний клей, знімати такі шпалери буде значно простіше. Далі ножем зробіть горизонтальний надріз вгорі стіни, відокремте шпалери, потягнувши акуратно за їх край.

Полівінілхлорид собою являє міцний матеріал, в зв’язку з чим старі шпалери будуть видалятися довгими смугами, які не розриваючись на окремі дрібні шматочки. Після зняття вінілових шпалер тільки незначні шматки паперу залишатимуться на стіні, для позбавлення від них ви можете скористатися звичайною теплою водою і вузьким шпателем.

Як прибрати зі стін миючі і бамбукові шпалери

У миючих шпалер є водонепроникною шар, в зв’язку з чим для проникнення всередину таких шпалер води або рідини для зняття старих шпалер вам доведеться зробити кілька надрізів або отворів. До складу флізелінових шпалер входять синтетичні волокна, тому шпалери міцні, їх досить складно знімати зі стін. Після різання отворів гарненько змочіть стіну теплою водою. Через невеликий проміжок часу клей набубнявіє, і ви легко позбавитеся від шару старих шпалер.

Знімаємо старі паперові шпалери

Найскладнішим можна вважати зняття зі стін старих паперових шпалер. Вони швидко і легко рвуться, в зв’язку з чим в багатьох випадках знімати їх доводиться невеликими шматочками. Пропонуємо вашій увазі кілька корисних порад:

Перший спосіб. До того як починати зняття паперових шпалер зі стін, зробіть на них надрізи. Підготуйте відро з теплою водою, додайте у воду оцет або кондиціонер для білизни. Змочіть стіни валиком або губкою, почекайте 15-20 хвилин, за цей час папір набрякне. Спочатку за допомогою шпателя знімайте зі стін великі шматки шпалер. Далі знову змочіть стіни теплою водою, позбавляйтеся від дрібних залишків.

Другий спосіб. Скористайтеся спеціальними засобами, призначеними для зняття старих шпалер. Такі засоби мають більший ефект проникнення всередину листа шпалер, а тому процес позбавлення від старих шпалер прискориться. Незважаючи на хімічний склад, в таких рідинах не міститься речовин, здатних завдати шкоди організму людини, тому користуватися ними безпечно.

Третій спосіб. Наявність парогенератора істотно спростить дії, пов’язані зі зняттям старих шпалер. Завдяки потужній термічній обробці старий клей набухає, в результаті чого шпалери без проблем знімаються зі стіни.

На носу ремонт в квартире, а вы до сих пор еще не определились с выбором отделочных материалов? Замечательные обои для стен от ведущих европейских производителей предлагает интернет-магазин svitshpaler.com.ua. Здесь представлены на любой вкус по доступной цене бумажные, флизелиновые, виниловые, шелковые и из других материалов качественные обои, способные достойно украсить интерьер.