Корисні поради по догляду за корпусними меблями

Догляд за корпусними меблями менш обтяжливий, ніж за м'якими, але все ж потребує відповідальності. Ось ви внесли в будинок новий стіл, шафу, стінку, тумбу, стелаж, що радують своїм бездоганним кольором, гладкою поверхнею; але пройшов якийсь місяць, і відчуття свіжості та новизни раптом кудись зникає, а ось і плями «сіли», відшарувалося покриття, відколовся край, остаточно зіпсувавши настрій. Що ж трапилося, хто винен, що меблі потемніли і потьмяніли, і що робити для повернення їм первісного вигляду?

Догляд за корпусними меблями: принципи та рекомендації

Навіть якщо ви не піддаєте ваші меблі посиленній експлуатації, є фактор, який здатний значно погіршити їх зовнішній вигляд (особливо це стосується меблів з темними поверхнями) - звичайна пилюка. Раз в тиждень доведеться протирати шафи і стінки м’якою сухою тканиною. При значному запиленні використовуйте тканину, змочену в слабкому розчині рідкого мила, добре віджату (надлишок вологи діє руйнівно).

Для очищення полірованих поверхонь мильні розчини застосовувати не рекомендується: використовуйте прозору рослинну олію (наприклад, реп’яхову) або розчин нашатирного спирту (в пропорції 1: 6). У магазинах побутової хімії можна підібрати спеціальні очисники, які призначені для корпусних меблів: ними користуються після видалення пилу для того, щоб в подальшому знизити інтенсивність її осідання.

Для очищення важкодоступних місць (наприклад, полозів напрямних) використовуйте пилосос з м’якою насадкою.

Усунення чинників ризику

Відомо, що найкращий спосіб лікування - профілактика. І до меблів це теж стосується. Розглянемо, як доглядати за корпусними меблями, щоб запобігти потенційним проблемам:

- Перед покупкою меблів визначте їх відповідне місце в приміщенні, враховуючи не тільки дизайн, але і вплив таких шкідливих факторів, як температура, вологість, сонячне світло. Дія сонячної радіації призводить до вицвітання поверхні і розтріскування. Меблі мають розташовуватись на відстані від 1 метра від джерел тепла. Якщо планування цього не дозволяє, меблі з вразливого боку можна оснастити відображаючим екраном.

- Не поспішайте відразу розпаковувати і експлуатувати покупку: різкі перепади мікроклімату діють згубно, зачекайте кілька годин поки меблі «освояться». Надалі підтримуйте в приміщенні вологість 60-70% і температуру 18-25 градусів тепла.

- Розподіліть речі всередині по можливості рівномірно. Важкі предмети краще покласти ближче до вертикальних опор конструкції.

- Під час чищення мінімізуйте використання води. Після закінчення процедури переконуйтеся, що поверхня витерта насухо.

- Протипоказано очищати поверхню абразивними засобами, шкребти плями, застосовувати агресивні розчинники (наприклад, ацетон).

- Не залишайте без уваги фізичні дефекти. Тріщини, відколи, розшарування з часом поглиблюються; в цих місцях знаходять притулок паразити. Для боротьби з такими ушкодженнями використовують мастику, бджолиний віск, столярний клей. Періодично підтягуйте розбовтані кріплення, змащуйте скрипучі з’єднання.

Виконання зазначених рекомендацій доступно кожному власнику корпусних меблів, проте в складних випадках рекомендується звернення до фахівців.

Своєчасне видалення плям

Якщо на поверхні утворилася пляма, меблям потрібна швидка допомога: чим довше ви ігноруєте це забруднення, тим важче буде їх позбутися. Для початку спробуйте усунути проблему щадним методом: протріть пляму розчином, який використовували для очищення від пилу. «Відмочувати» старі плями водою не слід. Спосіб позбавлення від плям залежить від природи забруднення та типу поверхні.

На полірованих поверхнях використовуйте рослинну олію. Суміш реп’яхової олії з кухонною сіллю допоможе видалити застарілі плями, в тому числі викликані термічним впливом, а суміш олії з оцтом (в пропорції 1: 1) повертає блиск потемнілим ділянкам. Темні «опіки» меблів також видаляються за допомогою розтирання ураженого місця лимоном.

Плями від води можна усунути поєднанням знову ж рослинної олії і муки: посипте пляму пшеничним борошном, а потім відполіруйте м’якою промасленою тканиною.

Жир видаляється слабкими органічними розчинниками (наприклад, 10% спиртовим розчином). Дзеркальні елементи миють нашатирем (1 столова ложка на літр води). Зеленку, плями від фломастера можна спробувати відтерти гумкою або нашатирним спиртом, а йод - половинкою свіжого картоплі.

Поради по догляду за корпусними меблями нерідко включають спосіб очищення за допомогою використаної чайної заварки. Однак прості чайні пакетики не годяться. Вам доведеться заварити крупнолистний чай, потім загорнути його в м’яку тканину, після чого приступати до протирання полірованій поверхні.

Компания Флеш Ника Мебель предлагает широкий ассортимент корпусной, мягкой, офисной, торговой мебели, кухонь, прихожих, шкафов купе, кроватей, а также других качественных функциональных мебельных аксессуаров.