Скоро весна - готуємо крапельний полив

Ефективне облаштування крапельного поливу для теплиці безпосередньо залежить від розташування грядок, їх кількості, а також місцезнаходження джерела води. Однак в практиці городників все ж існує універсальна модель контуру, яка дозволить вам швидко і безпроблемно завести конструкцію на ділянку і в подальшому отримувати тільки користь від її експлуатації.

Крапельне зрошення дозволить значно ефективніше використовувати теплицю і отримати урожай на 40% - 150% більший ніж за методом класичного дощування. А по посиланню капельная лента ви зможете вигідно придбати всі необхідні комплектуючі для цієї системи.

Для організації подібного контуру нам знадобиться джерело води з насосом, бак з рідкими добривами, а також система крапельного поливу, що має довгу генеральну трубу і кілька гнучких шлангів з крапельниками.

Роботу організовуємо в такий спосіб: біля входу в теплицю заводимо крапельний полив від джерела в приміщення. Паралельно до основної труби кріпимо систему з баком добрив. Вона повинна бути ізольована двома вентилями, щоб її в будь-який момент можна було підключити або ж вимкнути. Основну трубу розміщуємо по периметру теплиці.

За кількістю грядок робимо від неї відводи. Їх в свою чергу розбиваємо на кількість рядів. З використанням фітингів і фільтрів встановлюємо гнучкі шланги з крапельниками. На місці з’єднання ставимо вентилі, які дадуть можливість в автономному порядку підключати до роботи кожен відсік теплиці. Прокладаємо тонкі труби по рядах. Стежимо за тим, щоб система лягала рівно, в іншому випадку рідина з неї буде потрапляти в між рядове простір. А це загрожує буйним розростанням бур’янів.

Всі труби фіксуємо м’якими затискачами, щоб вони тримали одну лінію при подачі напору води. На останньому етапі встановлюємо крапельниці по всій площі теплиці.

Плюси використання саме даної схеми наступні:

1. Застосування цього контуру елементарне і не вимагає від власника теплиці досвіду роботи з крапельним поливом;

2. Полегшується процес внесення добрив;

3. Основна труба поливу йде по краях теплиці, її неможливо пошкодити при обробці грядок, при бажанні її можна також закрити додатковою ізоляцією, наприклад, в холодну пору року;

4. Ви можете регулювати інтенсивність поливу на кожній дільниці, аж до відключення сегмента, якщо дана частина теплиці в даний час з яких-небудь причин не використовується;

5. Можна в будь-який час додати ще одне відгалуження для грядок, не порушуючи роботу всієї конструкції;

6. Легко проводити обслуговування системи в той період, коли певні грядки порожніють;

7. Система дозволяє уникнути накладення основних комунікацій на опалювальну мережу що особливо важливо при організації на ділянці підземного обігріву;

8. Залишається вільний доступ до всіх важливих частин поливу, в тому числі, для огляду і ремонту;

9. Вид труб не грає вирішальної ролі в можливості такої зупинки.